Welcome to Our Website

Pompeii’nin 2000 yıllık sırrı: Patlamadan kurtulanlar depremle yüzleşti

M.S. 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasının ardından Pompeii şehri, tarihin en büyük volkanik felaketlerinden biriyle karşı karşıya kaldı.

Patlama, bölgeyi kül ve lavla kapladı ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Ancak, son yapılan araştırmalar, felaketin boyutlarını daha da karmaşık hale getiriyor.

Patlamanın ardından yeni keşifler

Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden bir ekip ile Pompeii Arkeoloji Parkı uzmanları, şehrin kalıntılarında gerçekleştirdikleri kazılar sırasında ilginç keşiflerde bulundu.

Kazılar, patlamadan hemen sonra Pompeii’yi saran bir başka doğal felaketin izlerini ortaya çıkardı.

Kırıkları olan iskeletler bulundu

Yanardağ patlamasından kısa bir süre sonra şehrin güçlü bir depremle sarsıldığına inanan araştırmacılar, patlamadan sağ kurtulanların depremde ölmüş olabileceklerini söyledi.

Hayatta kalanların yaşadığı ikinci doğal felaket

Her ikisi de 50’li yaşlarında olan iki erkek iskeletten birinin, büyük bir duvar parçasının çökmesi sonucu aniden ezilerek öldüğü, bir diğer iskeletin ise kendisini korumak için bulunduğu yerde yuvarlak bir ahşap nesne ile korunmaya çalıştığı belirtildi.

Dr. Valeria Amoretti, “Sığınaklarını terk etmeyen insanlar, depremin etkisiyle zaten hasar görmüş binaların çökmesiyle daha büyük risk altında kalmış olabilirler” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, bu keşiflerin, patlamanın ardından hayatta kalan insanların maruz kaldığı ikinci doğal felaketin boyutlarını anlamamıza yardımcı olduğunu belirtiyorlar.

Şehrin yıkımına ilişkin yeni bakış açıları

Pompei Arkeoloji Parkı Müdürü ve araştırmanın ortak yazarı Dr. Gabriel Zuchtriegel ise şunları söyledi:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir