Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

Microsoft ve OpenAI İlişkisi: Ortaklık Çatırdıyor mu?

2015 yılında kurulan ama uzun bir süre ürün ortaya koymadan varlığını sürdüren OpenAI, dış destekle ayakta kalmayı başardı. Bu destekte en büyük rolü oynayan şirket ise Microsoft oldu. Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’daki yapay zeka uzmanlarının potansiyeline güvenerek yıllar önce bu girişime yatırım yaptı. Ve ChatGPT’nin başarısıyla Microsoft, bu yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı.

Şimdiye kadar her zaman başarılarıyla konuşulan bu ortaklık, son günlerde değişmeye başladı gibi gözüküyor. İçeriden gelen bilgilere göre, Microsoft ile OpenAI arasında gerilim yaşanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Satya Nadella ile Sam Altman arasındaki ilişki zedeleniyor.

Microsoft ve OpenAI Artık Ayrı Yollarda

İki şirket arasındaki gerilimin temel nedenlerinden biri, artık kendi yolunda ilerlemeye başlamaları. OpenAI, yeni gelir modelleri oluşturarak artık Microsoft’a eskisi kadar bağımlı değil. Microsoft ise OpenAI’nin teknolojilerini kullanarak kendi yapay zeka alanını geliştirdi. Bu alanda Copilot adlı yapay zeka modeli, ChatGPT’nin önemli bir rakibi olabilir. Microsoft, Copilot’i geliştirmek için başka yapay zeka şirketlerinden destek almaya başladı.

İki şirketin birbirine duyduğu ihtiyaç azalınca, anlaşmazlıklar da artıyor. Nadella ve Altman arasındaki anlaşmazlıkların büyüdüğü ve orta yol bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor. Bu durum, ileride karşı karşıya gelebilecekleri mahkeme süreçlerine dahi yol açabilir.

OpenAI’ın en gelişmiş modellerini kendisine saklaması ihtimali, gerçekleşme olasılığı yüksek olan senaryolardan biri. Bu durum, şimdiden tartışmalara neden olmuş durumda. Eğer bu geçiş gerçekleşirse, Microsoft OpenAI’ın en üst düzey modellerine erişemeyecek. OpenAI’ın en son modelini Microsoft ile paylaşmaması, gerilimi artırıyor.

OpenAI’ın yeni modellerini paylaşmayı bırakabilmesi için GPT’nin insan seviyesinde zeka geliştirmesi gerekiyor. Bu konuda iki şirket arasındaki fikir ayrılıkları büyük. Ancak her iki şirket de bir süre daha birlikte hareket etmek zorunda kalabilir, çünkü ayrılmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir.

Sonuç olarak Microsoft ve OpenAI arasındaki ilişki, bir zamanlar verimli bir ortaklık olarak başlamış olsa da, şu an menfaat çatışmasına dönüşmüş gibi görünüyor. Bu durum, ilerleyen günlerde nasıl bir sonuç doğuracak, merak konusu.

Related Posts

Örümceklerin bazıları ses yalıtımlı ağlar örüyor

Huni yuvalı örümcekler, iletişim kurdukları frekans aralığıyla çakışan insan kaynaklı gürültüden korunmak için ağlarını ses geçirmez hale getiriyor olabilir

ChatGPT ile alışveriş yapmak mümkün hale geliyor

ChatGPT’nin farklı alanlarda kullanımı artarken, bu sefer de aramalarda artık ürün tavsiyeleri de gösterilmeye başlandı.

2012’den bu yana görev yapıyor… İlk görüntüsü yayımlandı

NASA, Mars yüzeyinde keşif yapan Curiosity aracının uzaydan görünen ilk görüntüsünü kamuoyuyla paylaştı. 2012 yılından bu yana Gale Krateri’nde görev yapan Curiosity, Mars’ın jeolojik geçmişi ve su izleri hakkında önemli veriler toplayarak, Kızıl Gezegen’in sırlarını Dünya’ya taşıyor.

Windows 11’de başlangıç hızını arttırmanın 10 etkili yolu

Windows 11, Microsoft’un en gelişmiş işletim sistemi olarak birçok yeni özellik ve görsel iyileştirme sunuyor. Ancak, tüm bu modern özellikler ve arayüz tasarımları, özellikle eski donanımlarda başlangıç sürelerinin uzamasına neden olabilir …

VCT EMEA 2025’te Türk temsilcileri karşılaştı: BBL Esports, FUT Esports’u 2-0 mağlup etti

VALORANT Champions Tour (VCT) EMEA 2025 kapsamında 23 Nisan’da oynanan karşılaşmada iki Türk takımı, FUT Esports ve BBL Esports, grup aşamasında karşı karşıya geldi.

Apple Watch Ultra 3 ve SE 3: Apple’ın 2025 saat stratejisi netleşiyor

Apple Watch’un piyasaya sürülüşünün 10. yılında, Apple’ın popüler giyilebilir teknoloji serisinin geleceği merak konusu. Apple Watch Ultra 3 ve Apple Watch SE 3 modellerinin önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği teknoloji tutkunlarının yakından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir