Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

Microsoft ve OpenAI İlişkisi: Ortaklık Çatırdıyor mu?

2015 yılında kurulan ama uzun bir süre ürün ortaya koymadan varlığını sürdüren OpenAI, dış destekle ayakta kalmayı başardı. Bu destekte en büyük rolü oynayan şirket ise Microsoft oldu. Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’daki yapay zeka uzmanlarının potansiyeline güvenerek yıllar önce bu girişime yatırım yaptı. Ve ChatGPT’nin başarısıyla Microsoft, bu yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı.

Şimdiye kadar her zaman başarılarıyla konuşulan bu ortaklık, son günlerde değişmeye başladı gibi gözüküyor. İçeriden gelen bilgilere göre, Microsoft ile OpenAI arasında gerilim yaşanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Satya Nadella ile Sam Altman arasındaki ilişki zedeleniyor.

Microsoft ve OpenAI Artık Ayrı Yollarda

İki şirket arasındaki gerilimin temel nedenlerinden biri, artık kendi yolunda ilerlemeye başlamaları. OpenAI, yeni gelir modelleri oluşturarak artık Microsoft’a eskisi kadar bağımlı değil. Microsoft ise OpenAI’nin teknolojilerini kullanarak kendi yapay zeka alanını geliştirdi. Bu alanda Copilot adlı yapay zeka modeli, ChatGPT’nin önemli bir rakibi olabilir. Microsoft, Copilot’i geliştirmek için başka yapay zeka şirketlerinden destek almaya başladı.

İki şirketin birbirine duyduğu ihtiyaç azalınca, anlaşmazlıklar da artıyor. Nadella ve Altman arasındaki anlaşmazlıkların büyüdüğü ve orta yol bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor. Bu durum, ileride karşı karşıya gelebilecekleri mahkeme süreçlerine dahi yol açabilir.

OpenAI’ın en gelişmiş modellerini kendisine saklaması ihtimali, gerçekleşme olasılığı yüksek olan senaryolardan biri. Bu durum, şimdiden tartışmalara neden olmuş durumda. Eğer bu geçiş gerçekleşirse, Microsoft OpenAI’ın en üst düzey modellerine erişemeyecek. OpenAI’ın en son modelini Microsoft ile paylaşmaması, gerilimi artırıyor.

OpenAI’ın yeni modellerini paylaşmayı bırakabilmesi için GPT’nin insan seviyesinde zeka geliştirmesi gerekiyor. Bu konuda iki şirket arasındaki fikir ayrılıkları büyük. Ancak her iki şirket de bir süre daha birlikte hareket etmek zorunda kalabilir, çünkü ayrılmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir.

Sonuç olarak Microsoft ve OpenAI arasındaki ilişki, bir zamanlar verimli bir ortaklık olarak başlamış olsa da, şu an menfaat çatışmasına dönüşmüş gibi görünüyor. Bu durum, ilerleyen günlerde nasıl bir sonuç doğuracak, merak konusu.

Related Posts

Oyuncaklarda yeni dönem! ABD’li oyuncak devi OpenAI ile anlaştı

ABD’li oyuncak devi Mattel, yapay zeka alanının öncülerinden OpenAI ile güçlerini birleştirdi. Bu sürpriz ortaklık, hem oyuncak endüstrisi hem de eğlence sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.

Intel işlemcili Mac kullanıcıları için son durak gözüktü

Apple’ın M çiplerinin öncesinde kullandığı Intel işlemcisine sahip olan Mac modelleri için son güncelleme bu yıl çıkacak. Güvenlik desteği devam etse de cihaz için son durak Tahoe olacak.

Anno 117 Pax Romana’nın çıkış tarihi belli oldu

Ubisoft’un Roma İmparatorluğu döneminde geçen strateji oyunu Anno 117: Pax Romana, PC Gaming Show 2025 etkinliğinde yeni müzikli fragmanıyla tanıtıldı. Oyun 13 Kasım 2025’te çıkacak.Ubisoft tarafından geliştirilen Anno 117: Pax Romana, 117 yılında …

İnsansı robot Atlas’a insanüstü görüş kabiliyeti eklendi

İnsansı özelliklerin kazandırılmasıyla dikkat çeken Atlas’a bu sefer insanüstü görüş ve mükemmele yakın nesne takibi eklendi. Yeni algılama sistemi sayesinde Atlas karmaşık görevleri de kolayca halledebilecek.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz

OpenAI ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti ile yapılan anlaşma sonucunda ülkede yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz oldu.

Kaspersky tedarik zinciri saldırılarındaki yükselişe dikkati çekti

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky, Tayland’ın Phuket Adası’nda bu yıl onuncusunu düzenlediği Cyber Security Weekend (Siber Güvenlik Haftasonu)-META 2025 Konferansı’nda, açık kaynaklı projelerde tespit edilen zararlı paketlere ilişkin bilgi …