Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşik Alzheimer tedavisinde umut vaat ediyor!

Yeni Bileşik, Alzheimer Tedavisinde Umudu Artırıyor

Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli bir adım atıldı. Kaliforniya’daki bilim insanları, biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisinde umut verici olabileceğini keşfettiler. Araştırmacılar, bu bileşiği kararlı hale getirerek Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde ettiler.

Yeni Tedavi Yöntemi Beyin Sağlığını Destekliyor

Alzheimer, beyin sinapslarını tahrip ederek nöron iletişim yollarını bozan ve hafıza kaybına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Scripps Araştırma Enstitüsü’nden nörobilimci Stuart Lipton, biberiye ve adaçayında bulunan antioksidan özelliklere sahip karnosik asidi fareler üzerinde test ederek, hafıza artışı, sinaps sayısında çoğalma ve toksik proteinlerin uzaklaştırılması gibi olumlu etkiler gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, biberiye ve adaçayındaki bileşiğin beyinde uzun süre etkili olabilmesi için stabil bir form bulmaya çalıştılar. Yapılan testlerde, karnosik asidin diasetillenmiş formu (diAcCA) bulundu ve bu form saf karnosik aside göre daha iyi emilim sağlayarak beyinde terapötik seviyelere hızla ulaştı. Lipton, “İlaç sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda hafızayı neredeyse normale döndürdü,” dedi.

Alzheimer’ın Belirtilerini Azaltıyor

Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan tedavi sürecinde, karnosik asidin diasetillenmiş formu beyin dokusunda olumlu etkilere yol açtı. Farelerde aşırı protein birikimlerinin azalması gözlemlendi. Lipton, “diAcCA ile beyindeki sinaps sayısını artırdık ve hastalığın ilerleyişine neden olan proteinleri ortadan kaldırdık,” diye konuştu.

Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisindeki potansiyeli, henüz erken aşamalardadır. Ancak, bilim insanları tarafından Alzheimer tedavisinde umut verici bir kaynak olarak görülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak insan deneyleriyle, bu bileşiğin benzer etkilerinin doğruluğu kanıtlanacak.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Sağlıklı yaşamın anahtarı! Mevsim geçişleri bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkiliyor?

Bağırsak mikrobiyotasının, mevsimsel çevre değişikliklerine ve diyet farklılıklarına duyarlı olduğunun söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, mevsim geçişinde ortaya çıkabilecek sorunları anlattı.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Her şey ultrasonla başladı! Anne karnında kurtuluş: Bu bebekler 2 kez doğuyor

Hamileliği sorunsuz ilerliyordu, ta ki bir ultrasonla hiç beklemediği o haberi alana kadar. Önünde iki seçenek vardı: Ya gebelik sonlandırılacak ya da bebek doğduktan sonra ağır ameliyatlarla mücadele edecekti. Ancak yolu tam da o sırada Prof. Dr. Esra Esim Büyükbayrak ile kesişti. Hem anne hem de bebek, aynı anda ameliyat edilerek hayata işte böyle tutundu.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Samsun’da Normal Doğumun Önemi Sempozyumu Düzenlendi

Samsun’da normal doğumun önemini vurgulamak ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla “Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu” gerçekleştirildi. Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda, alanında uzman hekimler ve …

30 saniyede erken ölüm riskini tespit etmenin basit yolu!

Uzun yaşam üzerine çalışmalarıyla tanınan terapist ve yazar Dawn Harper, sağlığınızı değerlendirmenin basit ama etkili bir yolunu öneriyor. Harper’a göre, yalnızca 30 saniyede vücudun dayanıklılığını ve yaşlanma sürecini test etmek mümkün.