Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşik Alzheimer tedavisinde umut vaat ediyor!

Yeni Bileşik, Alzheimer Tedavisinde Umudu Artırıyor

Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli bir adım atıldı. Kaliforniya’daki bilim insanları, biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisinde umut verici olabileceğini keşfettiler. Araştırmacılar, bu bileşiği kararlı hale getirerek Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde ettiler.

Yeni Tedavi Yöntemi Beyin Sağlığını Destekliyor

Alzheimer, beyin sinapslarını tahrip ederek nöron iletişim yollarını bozan ve hafıza kaybına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Scripps Araştırma Enstitüsü’nden nörobilimci Stuart Lipton, biberiye ve adaçayında bulunan antioksidan özelliklere sahip karnosik asidi fareler üzerinde test ederek, hafıza artışı, sinaps sayısında çoğalma ve toksik proteinlerin uzaklaştırılması gibi olumlu etkiler gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, biberiye ve adaçayındaki bileşiğin beyinde uzun süre etkili olabilmesi için stabil bir form bulmaya çalıştılar. Yapılan testlerde, karnosik asidin diasetillenmiş formu (diAcCA) bulundu ve bu form saf karnosik aside göre daha iyi emilim sağlayarak beyinde terapötik seviyelere hızla ulaştı. Lipton, “İlaç sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda hafızayı neredeyse normale döndürdü,” dedi.

Alzheimer’ın Belirtilerini Azaltıyor

Alzheimer’lı fareler üzerinde yapılan tedavi sürecinde, karnosik asidin diasetillenmiş formu beyin dokusunda olumlu etkilere yol açtı. Farelerde aşırı protein birikimlerinin azalması gözlemlendi. Lipton, “diAcCA ile beyindeki sinaps sayısını artırdık ve hastalığın ilerleyişine neden olan proteinleri ortadan kaldırdık,” diye konuştu.

Biberiye ve adaçayındaki gizli bileşiğin Alzheimer tedavisindeki potansiyeli, henüz erken aşamalardadır. Ancak, bilim insanları tarafından Alzheimer tedavisinde umut verici bir kaynak olarak görülmektedir. İlerleyen dönemlerde yapılacak insan deneyleriyle, bu bileşiğin benzer etkilerinin doğruluğu kanıtlanacak.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Alarmı erteliyor musunuz? Bu alışkanlık sandığınızdan daha zararlı

Sabahları ‘5 dakika daha’ diyerek alarmı erteleyenler dikkat! Uyku uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bu alışkanlığın ruh hali, öğrenme kapasitesi ve hafıza üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”