Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

Güneş Çarpmasına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Yaz aylarının etkisini artırmasıyla güneş çarpması vakalarında artış yaşandığını belirten Demir, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabileceğine dikkat çekti.

Demir, yeterli sıvı alınmaması ve kalp, diyabet ya da tansiyon gibi kronik hastalıkların varlığı durumunda, güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yaptı.

Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması durumunda güneş çarpmasının meydana geldiğini belirten Demir, bu durumun huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybına kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Demir, güneş çarpması belirtileri hafifse serin bir yere geçilip bol sıvı tüketilmesi gerektiğini, ağır vakalarda ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini ifade etti.

– “11.00 ile 15.00 saatleri arası en tehlikeli zaman dilimidir”

Acil serviste hastaya buz uygulanarak vücut ısısının düşürüldüğünü belirten Demir, kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini, güneş çarpmalarında ateş düşürücülerin etkili olmadığını aktardı.

Güneşten korunurken yapılan hatalara değinen Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon veya ısıyı tutan malzemeden yapılmışsa etkisinin tam tersi olabileceğini, keten veya pamuklu şapkaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Demir, güneş çarpması riski açısından en tehlikeli zaman diliminin 11.00-15.00 saatleri olduğunu vurgulayarak, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların bu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Sıcak çarpmasının ölümcül sonuçları olabileceğine işaret eden Demir, idrar söktürücü ilaç kullananların dikkatli olması gerektiğini ve belirtiler fark edildiğinde hızlıca hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Alarmı erteliyor musunuz? Bu alışkanlık sandığınızdan daha zararlı

Sabahları ‘5 dakika daha’ diyerek alarmı erteleyenler dikkat! Uyku uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bu alışkanlığın ruh hali, öğrenme kapasitesi ve hafıza üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.