Serbest bırakılan Filistinliler Ramallah’ta: ‘Kızılhaç İsrail’e tepki gösterdi’

İsrail ve Hamas arasında varılan, Gazze’de ateşkes ve rehine takası öngören anlaşmanın 42 günlük ilk aşamasında 4’üncü tur esir takası bugün yapıldı. Hamas’ın İsrailli üç rehineyi sabah saatlerinde serbest bırakmasının ardından İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular da serbest bırakıldı. AA, konuya ilişkin haberinde, Hamas ile İsrail arasındaki dördüncü tur esir takasında Filistinli esirlerin serbest kaldığını aktardı. Basına yansıyan görüntülerde de İsrail’deki hapishanelerden salıverilen Filistinlileri taşıyan otobüslerin işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah bölgesine ulaştığı görüldü.

HAARETZ: KIZILHAÇ TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan, rehine takası kapsamında her iki taraftan serbest bırakılan kişileri teslim alan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Filistinlilerin serbest bırakılma şekline tepki gösterdi. İsrail’in Haaretz gazetesinin haberine göre, bir güvenlik kaynağı, Filistinli tutukluların elleri başlarının üzerinde kelepçeli bir şekilde yürütüldüğünü ve kollarında “Ebediyet unutmaz” yazılı bir bileklik bulunduğunu, Kızılhaç yetkililerinin de bu duruma tepki gösterdiğini söyledi. Habere göre, İsrail Hapishane Servisi Sözcüsü ise bu tepki ve eleştirilere yanıtında, ‘hapishane savaşçılarının İsrail’in en kötü düşmanları ile uğraştıklarını ve İsrail topraklarındaki son anlarına kadar hapishanede olduğu şekilde muamele göreceklerini’ savundu. Sözcü, “Halkımızın güvenliğinden taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.

3 REHİNE İKİ FARKLI NOKTADAN SERBEST BIRAKILDI

Hamas ile İsrail arasındaki rehine takasının dördüncü turunda, Gazze’deki üç İsrailli sivil erkek, bugün sabah saatlerinde Uluslararası Kızılhaç ekiplerine teslim edildi. İsrailli-Fransız Ofer Calderon ve Yarden Bibas’ın Han Yunus’ta Kızılhaç ekiplerine teslim edilmesinin ardından ABD-İsrail çifte vatandaşı Keith Siegel de Gazze kentinde serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan üç İsrailli rehineye karşılık, 183 Filistinli esirin bugün serbest bırakılması bekleniyordu. Söz konusu 183 Filistinli esirin 18’i müebbet, 54’ü ağır hapis cezasına çarptırılmış kişiler ile 111’i de 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze Şeridi’nden alıkonulan kişilerden oluşuyor. Hamas’tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, serbest bırakılması planlanan yedi kişinin Filistin dışına gönderileceği belirtilmişti. Anlaşmanın ilk üç turunda Gazze’deki 10 İsrailli ile İsrail hapishanelerindeki 400 Filistinli serbest bırakılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

CHP’nin kurultay davaları birleştirildi

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın iptali için açılan dava ile 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptal istemi için açılan dava tek dosyada birleştirildi.

AYM Başkanı Özkaya’dan ‘ahiret’le adalet vurgusu: Hassas teraziler bir gün kurulacak

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yüksek Mahkeme’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada sözü “ahiret”e getirdi. Özkaya, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törende “Bir gün mutlaka mizan kurulacak, bütün defterler dürülecek, hesabı bizlerden sorulacak” dedi.

Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi deprem riski nedeniyle taşınıyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi’nin faaliyetleri 20 gün süreyle durdurulduğunu açıkladı. Aydın, “Fakülte deprem riski nedeniyle Avcılar Yerleşkesi’ne taşınacak.” dedi.

Komşusunu tehdit etti, evinde cephanelik çıktı

Komşusunu silahla tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan T.A.’nın evinde yapılan aramada silah ve malzemeler ele geçirildi. T.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Japonya’nın en büyük şehirlerinden Osaka, yaşlıları hedef alan telefon dolandırıcılıklarına karşı ülke çapında bir ilke imza attı. Yeni düzenlemeyle, 65 yaş ve üstü bireylerin ATM’leri kullanırken cep telefonuyla konuşması yasaklandı.

Gazze savaştan önce nasıl bir yerdi?

İsrail’in bitmek bilmeyen saldırıları sonucunda Gazze’de şimdiye kadar 51 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 2 buçuk milyon nüfusun neredeyse tamamı evlerinden oldu. Ancak Gazze’de yıkılan sadece evler de olmadı. Tarihi yapıların da neredeyse tamamı enkaza döndü. Peki savaş öncesinde Gazze nasıl bir yerdi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir