Senato’dan Trump’a izin çıktı! ABD İran’ı yerle bir edebilecek

İran ve ABD Arasındaki Nükleer Krizde Son Durum

İran ve ABD arasındaki nükleer müzakereler, İsrail’in saldırısı sonucu askıya alındı. Tarafların 5. kez masaya oturmasının ardından gelişen olaylar, krizi derinleştiriyor.

İran, İsrail’in saldırısına karşılık füzelerle cevap verirken ABD, B-2 bombardıman uçaklarıyla İran’ın nükleer tesislerini vurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerine yapılan saldırıyı “muhteşem bir askeri başarı” olarak nitelendirerek, “İran’ın önemli nükleer zenginleştirme tesisleri tamamen yok edildi” açıklamasında bulundu.

Trump, İran’ın nükleer programının denetlenmesi gerektiğini savunarak, “İran uranyum zenginleştirmeye devam ederse yeniden vururuz” tehdidinde bulundu.

Senatodan Trump’a İzin Çıkmadı

ABD Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre onayı olmadan İran’a karşı askeri harekatta bulunmasını engellemek amacıyla sunulan yasa tasarısını reddetti. Senatör Tim Kaine, tasarının reddedilmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Olaylar savaşın tek bir kişinin kararına bırakılamayacak kadar büyük olduğunu gösterdi” dedi.

İran’ın Nükleer Programındaki Son Durum Ne?

İran’ın nükleer yetenekleri ve elindeki nükleer materyalin nasıl kullanılacağı merak konusu. İşte 12 gün savaş sonrası İran’ın nükleer programındaki son gelişmeler:

  • İran’ın nükleer uzmanlığı, saldırılar sonucu zarar gördü. Önemli bilim insanlarının hayatını kaybetmesiyle birlikte, nükleer teknolojideki atılımlar sekteye uğradı.
  • Uranyum madenciliği, saldırılardan etkilenmedi. Ülkede bulunan aktif uranyum madenleri hedef alınmadı ancak İsfahan’daki uranyum dönüşüm tesisi hasar gördü.
  • İran’ın uranyumu zenginleştirme süreci ciddi şekilde etkilendi. Önemli altyapılar zarar gördü ve yeni tesislerin inşası yıllar alabilir.
  • İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokları, uluslararası müfettişlerin dikkatini çekti. Ülkenin bu stoklarını nasıl kullandığına dair endişeler devam ediyor.

İran’ın nükleer programında yaşanan gelişmeler, bölgenin istikrarı açısından değerlendirilmeye devam ediyor. Krizin taraflar üzerindeki etkisi ve gelecekteki olası senaryolar, yakından takip ediliyor.

Related Posts

Gazze’de 5 yaş altı 650 bin çocuk açlıkla karşı karşıya

Gazze’de 5 yaş altı 650 bin çocuk açlıkla karşı karşıya

Son dakika… Özgür Özel’e Antalya’da jet soruşturma

Son dakika haberi… Özgür Özel’in, Manavgat Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyonla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında re’sen soruşturma başlatıldı.

Azerbaycan ve Ermenistan barış görüşmelerine başladı

Ermenistan ve Azerbaycan, Dağlık Karabağ krizinin ardından barışa en yakın adımı attı. İki ülkenin lideri, Abu Dabi’de tarihi bir zirvede buluştu.

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.