Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

Kırmızı ışık yanmasına rağmen durmadı: Yaya geçindeki kadını hastanelik etti

Bursa’da, yolun karşısına geçerken motosikletin çarptığı Zeynep A. ağır yaralandı.

Çin’den 5 ülke için vize muafiyeti kararı

Çin, Kovid-19 salgınının ardından ülkeye yurt dışından seyahatleri artırmayı amaçlayan tek taraflı vize muafiyeti programına, 5 Latin Amerika ülkesini dahil edeceğini bildirdi.

Türkiye’ye zararı 3 milyar dolardan fazla

Adana Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Arıkan ve ekibi, Türkiye’ye yıllık 3 milyar dolar ekonomik zararı olan Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı kimyasal içermeyen, bitki üzerinde herhangi bir birikim yapmayan tamamen biyolojik bir ilaç geliştirdi.

Sakarya’da 18 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Sakarya’da 18 kilo 910 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi.

Doha’da ateşkes müzakereleri sürerken Netanyahu’nun güvenlik istişare toplantısı yapacağı bildirildi

Doha’da ateşkes müzakereleri sürerken Netanyahu’nun güvenlik istişare toplantısı yapacağı bildirildi

Bu kez Simpsonlar değil! Yeni Papa XIV. Leo’nun ölümünü 2017 tarihli film yıllar önce öngörmüş!

Netflix’te yayımlanan “The Inhabitant”, 2017 yapımı olmasına rağmen Papa XIV. Leo’nun vefatını sahnelerinde “spiker anonsu”yla duyurarak sosyal medyada gündem yarattı.