Paşinyan’ın Soykırım Açıklamaları Tartışma Yarattı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 1915 Olayları Açıklamaları Toplumu Böldü

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Ocak’ta İsviçre’deki bir toplantıda yaptığı açıklamalarla ülkede geniş çaplı tartışmalara neden oldu. Zürih’te İsviçre Ermeni toplumu temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda 1915 olayları hakkında konuşan Paşinyan, “Ermeni Soykırımı tarihini yeniden incelemeli, ne olduğunu, neden olduğunu, nasıl algıladığımızı ve kimin üzerinden algıladığımızı anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı ayrıca, “Bu meseleleri konuşmalıyız. Bunlar, bu sorunları çözebilmek için anlamamız gereken temel meseleler. Tarihimizi ve kimliğimizi anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine denk gelen 1915’ten itibaren yaşanan süreçte yüzbinlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu olayı “soykırım” olarak niteleyenler arasında ABD ve Fransa da yer alıyor. Ancak Türkiye, bu olayı “büyük acılar yaşandığını” kabul ederken, “soykırım” olarak tanımlamıyor ve 1915 yılında “soykırım” kavramının olmadığını vurguluyor.

Paşinyan’ın açıklamaları üzerine Ermenistan’da başlayan tartışmalarda Sivil Sözleşme Partisi’nden milletvekilleri farklı görüşler ortaya koydu. Ancak eski başbakanlardan Vardan Oskanyan, başbakanın sözlerini “affedilemeyecek ve görmezden gelinemeyecek bir ihanet” olarak nitelendirdi.

Ermenistan’da bir siyasi parti olan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) ise Paşinyan’ın “Soykırım kurbanlarının anısına hakaret ettiğini” iddia etti.

Öte yandan, 1915 olaylarının “soykırım” dışında tanımlanmasını engellemek amacıyla başlatılan HayaKve girişiminin kurucularından Avetik Chalabyan da Paşinyan’ın sözlerini eleştirdi.

Rusya Ermenileri Birliği ise Paşinyan’ı “tarihi gerçekleri çarpıtmakla” suçlayarak, sözlerinin “Ermenistan hükümetinin diasporaya ve Ermeni halkının tarihine yönelik art niyetli politikalarının tezahürlerinden biri olduğunu” ifade etti.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 1993’te Dağlık Karabağ’ın işgalinden sonra kopmuştu. Ancak Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı geri alması sonrasında taraflar arasında normalleşme süreci başladı ve özel temsilciler aracılığıyla diyalog çalışmaları yapılmaya başlandı.

İlgili Haberler

Related Posts

Marcus Aurelius’un heykeli Türkiye’de

65 yıl sonra Türkiye’ye iade edilen Marcus Aurelius heykeli, Boubon Antik Kenti’nden ABD’ye uzanan tarihi kaçakçılık sürecinin ardından bilim, hukuk ve diplomasinin ortak zaferiyle yeniden ait olduğu topraklara döndü.

CHP’den Meclis’te Tartışmalı Bütçe Eleştirisi

CHP’li Ali Mahir Başarır, Meclis’teki zeytin alanlarıyla ilgili düzenlemeleri sert bir dille eleştirdi.

Erdemli’de Sağanak Sele Neden Oldu

Mersin Erdemli’de etkili sağanak, Sorgun Mahallesi’nde taşkına ve tarım arazilerinde hasara yol açtı.

DMM, “şehit kabul edilmeyen askerin ailesine maaş bağlanmadığı” iddiasını yalanladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı sosyal medya paylaşımlarında, “Şehidimiz var, dedikleri üsteğmen resmi olarak şehit kabul edilmemiş, ailesine maaş bile bağlanmamış” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakan Göktaş Elazığ’da Temaslarda Bulundu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Elazığ’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde AK Parti İl Başkanlığı ve Elazığ Belediyesini ziyaret etti. Ziyaretlerine ‘Şehrin Kadınları ile Nesilden Nesile’ programıyla başlayan Göktaş, İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ve Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ile görüştü.

Gazze’de son 24 saatte 2 çocuk açlık nedeniyle yaşamını yitirdi

İsrail’in insani yardım girişini kısıtlayıp insani felakete neden olduğu Gazze Şeridi’nde bir çocuğun daha açlıktan hayatını kaybettiği bildirildi.