Parkinson hastalarına umut olan tedavi: Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Yeni Bir Umut

Parkinson, hayat kalitesini düşüren ve en basit kas hareketlerinin bile güçlükle yapılmasına neden olan insanların korkulu rüyası haline geliyor. Beyinde dopamin adı verilen maddenin eksilmesiyle ortaya çıkan bu hastalık, titreme, tutukluk ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtilerle seyreden, kronik, dejeneratif ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır.

Psikolojik yönleriyle de dikkat çeken bu hastalık, fiziksel etkilerinin yanı sıra hastaların günlük yaşamlarını derinden etkileyebilir ve zamanla kişinin bağımsız yaşamını zorlaştırabilir.

İlaç tedavileri genellikle başlangıç evrelerinde etkili olsa da ilerleyen dönemlerde yetersiz kalabilir. Ancak, gelişen teknoloji ve modern tıp sayesinde, Parkinson hastaları için umutlar tükenmemektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) tarafından sağlanan Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavi yöntemlerinin hastaların hayatında nasıl bir fark yarattığını Dünya Parkinson Günü kapsamında açıkladı.

Cerrahi Müdahalenin Önemi

Parkinson hastalığı genellikle sadece titreme ile sınırlı kalmaz; hareketlerde yavaşlama ve donukluk gibi belirtiler de gösterebilir. İlk kez 1817’de İngiliz hekim James Parkinson tarafından tanımlanan bu hastalık, bazı bireylerde ilaç tedavilerine yeterli yanıt vermez.

Yaşam kalitesinin sürdürülememesi ya da ilaçların olumsuz etkilerinin hissedilmesi durumunda, cerrahi müdahale gerekebilir. Medipol Sağlık Grubu’ndan Doç. Dr. Ali Zırh, bu yenilikçi uygulamaların, tıbbi tedaviden fayda görmeyen başta Parkinson hastaları olmak üzere bazı hareket bozukluklarında önemli bir alternatif sunduğunu belirtmektedir.

Beyin Pili Tedavisiyle Yaşamı Geri Döndürmek Mümkün

Beyin Pili uygulaması, beyine iki ince elektrot yerleştirilerek elektriksel uyarım verilmesiyle gerçekleştirilir. Doç. Dr. Zırh, bu yöntemin nöromodülasyon olarak adlandırıldığını ve beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesini uyarıp, baskılayıp veya değiştirebildiğini belirtmektedir.

Doç. Dr. Zırh, “Bu tedavi sayesinde beyindeki hücrelerin aktivitelerini değiştirerek hastaların bağımsız yaşamalarını sağlayabiliyoruz. Hastalığın ilk yıllarına geri döndürebildiğimiz hastalarımızın bağımsızlık kazanmaları, eski sağlıklı günlere yaklaşmaları anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Akıllı Ses Ötesi Tedavisiyle Titremeye Son

Doç. Dr. Zırh, Beyin Pili’nin yanı sıra Akıllı Ses Ötesi tedavisinin de önemli bir yöntem olduğunu belirtti. Bu tedavinin, lazer benzeri bir yakma işlemiyle gerçekleştiğini ve pek çok hareket bozukluğunda etkili olduğunu vurguladı.

Parkinson Hastaları İçin Yeniden Umut Doğuyor

İlerleyen evrelerde dahi Parkinson hastalığının çözüm yollarının bulunduğunu belirten Doç. Dr. Zırh, daha fazla hasta için umut olduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Zırh, “Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı veya hastalığın etkilerini azaltmak için cerrahi müdahalenin gerektiği durumlarda, hastalarımıza Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavileriyle yaşamın tadını çıkarmalarını sağlıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Zırh, Dünya Parkinson Günü’nü kutlayarak tüm hastalara ve hasta yakınlarına sağlıklı ve huzurlu günler diledi.

Related Posts

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.