Oş’taki Lenin Anıtı’nın yıkılması üzerine Kırgız milletvekili Masaliyev: Cehalet ve mankurtluk

Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te Lenin Anıtı Tartışmaları

Bir milletvekili, cumartesi günü sosyal medya hesabında, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Turdakun Usubaliyev Meydanı’ndaki Lenin Anıtı’nın fotoğrafını paylaştı. Masaliyev, yaptığı açıklamada, “Bu anıt Bişkek’te yer alıyor. Oş şehrinde ise gizlice kaldırıldı, hatta gece vakti. Şehir sakinlerinin fikri alınmadan. Tarihimizi bu şekilde unutturmaya çalışıyorlar. Buna mankurtizm diyorlar. Sovyet gücünün halkımıza kazandırdığı başarıları neden anlatmıyorlar?! Cehaletin etkilerini hissetmeye başlıyoruz. Utanç verici bir durum bu kardeşlerim. İnsanlardan anılara geçiş yaptık.” dedi. Rusça olarak yazdığı son cümlesine de dikkat çekildi.

“Mankurt” terimi, dünya çapında tanınan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından “Gün Olur Asra Bedel” ya da asıl adıyla “Fırtınalı İstasyon” adlı romanında geniş kitlelere tanıtılmıştır. Aytmatov, bu eserinde mankurtu; geçmişini ve ailesini unutan, sadece efendilerinin emirlerini körü körüne yerine getiren esir biri olarak tanımlar. Oş kentindeki yerel sakinlerin aktardığına göre, Lenin Anıtı 7 Haziran gecesi belediye binasının hemen önündeki meydandan söküldü. Sosyal medyada, kaidesinden dikkatlice kaldırılmış ve yere yatırılmış haldeki anıtın fotoğrafları yayınlandı. Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri olan Oş’un belediyesinden, anıtın kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

Related Posts

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.

Dolandırıcı yapay zeka, ABD hükümetinin başını yaktı

Yapay zekâyla Marco Rubio’nun sesini ve kimliğini taklit eden bir kişi, ABD’li ve yabancı üst düzey yetkililere mesaj gönderdi. Signal üzerinden yürütülen bu girişimin bilgi sızdırma amacı taşıdığı düşünülüyor. Dışişleri Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Rusya’yı şoke eden saldırı: Plajı vurdular

Ukrayna ordusunun Rusya’nın Kursk kentinde bir plaja düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, biri çocuk 7 kişi yaralandı.

Havaalanlarında 20 yıllık uygulama sona erdi

ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), son 20 yıldır tüm yolcuların havaalanı güvenlik kontrollerinde ayakkabılarını çıkarma zorunluluğunu kaldırdığını açıkladı.