Nikah ücretini 25 kat artırmışlardı! Belediyeye ayrımcılık cezası

Afyonkarahisar Belediyesi Nikah Ücretlerinde Yabancılar İçin Ayrımcılığa Yol Açtı

Afyonkarahisar Belediye Meclisi, 2 Mayıs 2024 tarihinde aldığı kararla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 400 lira olan nikah ücretini, geçici sığınmacılar için 25 kat artırarak 10 bin liraya yükseltti. Bu kararın yankı bulması üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), resen bir inceleme başlattı ve belediyeden yazılı görüş talep etti.

Belediyenin gönderdiği yazılı görüşte, nikah ücretlerindeki artışın yalnızca yabancılar arasından geçici koruma statüsüne sahip olanlar için geçerli olduğu belirtildi. Ancak TİHEK, belediyenin sunduğu nikah tarifelerini inceledikten sonra, 2018 yılından itibaren her yıl nikah ücretlerinde bir artış yaşandığını ancak bu süreçte Türk vatandaşları ile yabancılar arasında herhangi bir ayrım yapılmadığını tespit etti.

2024 yılındaki uygulamanın ise ayrımcılığı teşvik ettiğine karar veren TİHEK, Afyonkarahisar Belediyesi’ne yasağa aykırı davrandığı gerekçesiyle 204 bin 285 lira idari para cezası uyguladı. Kararda, eşitlik ilkesinin ve ayrımcılık yasağının uluslararası hukukun en temel normları arasında yer aldığı vurgulandı.

Related Posts

Tekirdağ’da doğal gaz kuyusunda gaz kaçağı

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde doğal gaz kuyusunda gaz kaçağı meydana geldi. Ekipler, gaz basıncının düşürülmesi ve kaçağın önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

DEM Parti’den Sırrı Süreyya Önder-Perinçek görüşmesine ilişkin açıklama

DEM Parti’den yapılan açıklamada, “Sırrı Süreyya Önder’in Doğu Perinçek ile yaptığı görüşme, partimiz ve İmralı Heyeti’nin bilgisi dahilinde gerçekleşmiştir. Görüşmenin kimi odakların kamuoyuna yansıttığı biçimiyle kişisel ya da bağımsız bir girişim olarak sunulması gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

CHP’nin kurultay davaları birleştirildi

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın iptali için açılan dava ile 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptal istemi için açılan dava tek dosyada birleştirildi.

AYM Başkanı Özkaya’dan ‘ahiret’le adalet vurgusu: Hassas teraziler bir gün kurulacak

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Yüksek Mahkeme’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada sözü “ahiret”e getirdi. Özkaya, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törende “Bir gün mutlaka mizan kurulacak, bütün defterler dürülecek, hesabı bizlerden sorulacak” dedi.

Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi deprem riski nedeniyle taşınıyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi’nin faaliyetleri 20 gün süreyle durdurulduğunu açıkladı. Aydın, “Fakülte deprem riski nedeniyle Avcılar Yerleşkesi’ne taşınacak.” dedi.

Komşusunu tehdit etti, evinde cephanelik çıktı

Komşusunu silahla tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan T.A.’nın evinde yapılan aramada silah ve malzemeler ele geçirildi. T.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.