Netanyahu: Yehud serbest bırakılana kadar Gazze’nin kuzeyine geçişlere izin verilmeyecek

İsrail ve Hamas Arasındaki Ateşkes Anlaşmasında Rehine Takası Tamamlandı

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası anlaşması kapsamında ikinci rehine takasının ilk ayağı bugün dört kadın rehinenin Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassan Tugayları tarafından serbest bırakılmasıyla tamamlandı.

İsrail’in de bugün 200 Filistinli tutukluyu esir takası kapsamında serbest bırakması beklenirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden açıklama yapıldı. Haaretz gazetesinin haberine göre, Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, sivil rehine Arbel Yehud serbest bırakılana kadar Gazzelilerin bölgenin kuzeyine geçmesine izin verilmeyeceği belirtildi. Ofisin açıklamasında, “(Ateşkes) anlaşması uyarınca, İsrail, bugün serbest bırakılması gereken sivil Arbel Yehud’un salıverilmesi ayarlanana kadar Gazzelilerin Gazze Şeridi’nin kuzeyine geçmesine izin vermeyecek” ifadeleri kullanıldı.

HAGARİ: HAMAS, ANLAŞMADAKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜNE UYMADI

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de yaptığı video açıklamada, esir takasının ikinci turunda Gazze’deki dört İsrailli kadın esir askerin serbest bırakılmasının ardından Hamas’ın sivil esirleri önce bırakma yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti.

AA’nın aktardığına göre, Hagari, “Hamas, anlaşmadaki sivil kadınları serbest bırakma yükümlülüğüne uymadı” ifadesini kullandı. Hagari, İsrail tarafından hayatta olduğu düşünülen kadın Arbel Yehud’un yanı sıra akıbetleri konusunda endişe duydukları Shiri Bibas ve çocuklarının yakında serbest kalması için çaba göstereceklerini belirtti.

HAMAS: YEHUD, HAFTAYA CUMARTESİ SALIVERİLECEK

Bir Hamas yetkilisi ise Reuters’a yaptığı açıklamada, Yehud’un gelecek hafta serbest bırakılacağını söyledi. Yetkili, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli akdın rehinenin haftaya serbest bırakılacağı yönünde arabuluculara bilgilendirme yaptığını belirtti. Yetkili, söz konusu rehinenin Arbel Yehud olduğunu ve gelecek cumartesi günü salıverileceğini kaydetti.

İSRAİL, BUGÜN İÇİN TALEPTE BULUNMUŞTU

The Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Nir Oz’dan kaçırılarak rehin alındığında 28 yaşında olan Alman-İsrailli Arbel Yehud’un da anlaşma kapsamında serbest bırakılması bekleniyordu. Arbel, erkek arkadaşı Ariel Cunio ile birlikte kaçırılarak Gazze’ye götürülmüştü. Bu hafta İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail, bugün yapılacağı açıklanan rehine takasında Arbel Yehud isimli rehinenin de serbest bırakılmasını istediklerini Hamas’a iletmişti. Haberlerde, Yehud’un sivil bir rehine olduğu, Hamas değil İslami Cihad tarafından rehin tutulduğunun düşünüldüğü, bunun da Hamas’ın onun serbest bırakılmasını geciktirmeye çalışabileceği yönünde Tel Aviv’de endişeye sebep olduğu ifade edilmişti.

Ateşkes ve rehine takası anlaşmasının 7’nci gününde, yani bugün toplam yedi İsrailli rehinin serbest bırakılmasının ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi’nden çekilmeye başlayacak ve kuzey Gazze’de yaşayan Filistinliler de evlerine dönebilecekti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

İşe başladıktan sonra kayboluyordu: Onlar üç, dört sanırken yedi çıktı

Genç ve iş görüşmelerinde ‘zeki’ olarak tanımlanan bir adam, işe alındıktan sonra ortadan kayboluyordu. Sebebini araştıran yetkililer, akılalmaz bir gerçekle karşı karşıya kaldı.

AKP’li Serap Yazıcı Özbudun: ‘Ben CHP’li seçmenden destek alırken bu desteği CHP’li olarak almadım’

AKP Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, “Ben CHP’li seçmenden destek alırken bu desteği CHP’li olarak almadım. Altılı masanın bir parçasıydık ve o ittifakın bir üyesi olarak aday gösterildim ve orada gece gündüz CHP’li adaylardan da daha çok alın teri dökerek çalıştım. Aldığım oylar alın terimle aldığım oylardır” dedi.

PKK/YPG uzantısı için ABD cüzdanı açtı

ABD, 2026 bütçesinde YPG/PKK’nın omurgasını oluşturduğu SDG’ye 130 milyon dolarlık yardım öngördü. Fon, maaş, eğitim ve cezaevi altyapısını kapsıyor. Pentagon, ortaklığı sürdürmekte kararlı olduğunu vurgularken, SDG Komutanı Mazlum Abdi ile bu hafta yeni temas bekleniyor.

Muhalif lider cezaevinde siyasi parti kurdu

Uganda’da Kasım 2024’ten beri cezaevinde bulunan muhalif lider Kizza Besigye, yeni bir siyasi parti kurdu.

Saray siyasi ifade özgürlüğünü sonlandırma derdinde! Özel hakkında 2’nci fezleke yolda…

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarının gözaltına alınmasına yönelik konuşmasındaki ifadeleri nedeniyle soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmayla Özel hakkında 2’nci fezlekenin TBMM’ye gitmesi bekleniyor. Soruşturmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz; “Ana muhalefet partisi lideri tarafından yapılan konuşma; siyasi değer yargıları içeren sert ancak tehdit ya da hakaret içermeyen bir konuşmadır. Rekabet edilmemesi mi bekleniyor?” dedi.

Aydın’daki orman yangını ekipleri harekete geçirdi

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde makilik ve zeytinlik alanda çıkan yangına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.