İsrail’in Gazze’deki gizli stratejisi: Etnik temizlik


İsrail’in Gazze’deki Etnik Temizlik Stratejisi

Uzmanlara göre, İsrail’in Gazze’de uyguladığı aç bırakma ve yerinden etme politikaları, bölgenin gerçekte yeniden işgaline yönelik daha geniş bir planın parçası olarak kabul ediliyor.

Gazze’de, İsrail’in dayattığı ve artık olgulaşan “açlık” durumu çok endişe verici bir seviyeye ulaşmış durumda. İsrail’in saldırıları ve insani yardımları engelleyen sıkı kuşatma altındaki Gazze Şeridi, su, ilaç, tıbbi malzemeler ve hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaçların karşılanmadığı bir insani felaketle karşı karşıya.

Gazze Şeridi’nde açlıktan ölenlerin sayısında özellikle çocuklar olmak üzere artış gözleniyor. King’s College London’da savunma alanında öğretim görevlisi olan Robert Geist Pinfold ve Katar’daki Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi’nden araştırmacı Ihab Maharmeh konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Pinfold, İsrail’in Gazze’de iki olası senaryoyu hedeflediğini belirterek, uluslararası toplumun İsrail’in şartlarını kabul etmek zorunda kalabileceği veya Gazze halkının güneye, Sina Yarımadası’na göç ettirilmesi yoluyla bölgenin insansızlaştırılmasının sağlanabileceği ihtimallerini sıraladı.

Pinfold’a göre, her iki durumda da birçok Gazzelinin bölgeyi terk etmek zorunda kalacağı bir gerçeklikle karşı karşıya kalabiliriz.

İsrail’in Gazze’yi yaşanılmaz hale getirme stratejisiyle ilgili eleştirilerde bulunan Pinfold, bu planların Gazze’nin terkedilmesini hedeflediğini ve aslında insani iddiaların daha kötü sonuçlara hizmet ettiğini vurguladı.

İsrail’in Gazze’deki gizli etnik temizlik stratejisi eleştirilirken, Gazzeliler yaşadıkları açlık ve soykırımla mücadele etmeye devam ediyorlar.

Analizciler, İsrail hükümetinin Gazze’deki nüfusu Refah kentindeki enkaz bölgelerine yerleştirme planının, aslında Filistinlileri zorla yerinden etme planının bir kılıfı olduğunu belirtiyorlar.

Maharmeh ise İsrail’in gerçek amacının Filistinlileri zorla göç ettirerek Gazze’yi yeniden işgal etmek olduğunu belirtti. Maharmeh’in belirttiği üzere, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki politikası, yeni bir coğrafi ve nüfus gerçekliğini dayatarak Gazze’yi fiilen yeniden işgal etmek üzerine kurulu.

Maharmeh’a göre, İsrail’in stratejisi, zorla yerinden edilen Filistinlileri daha güneye sürerek Gazze’nin geniş kapsamlı yeniden işgalini hedefliyor.

Maharmeh’e göre, İsrail, açlığı bir soykırım aracı olarak kullanmaktadır. İsrail’in Gazze’yi yaşanılmaz hale getirme stratejisinin, kitlesel açlığa yol açtığını ifade ederek, uluslararası yardım kuruluşlarına uyguladıkları baskının da bu politikanın bir parçası olduğunu belirtti.

Maharmeh’in belirttiği üzere, İsrail’in Gerçekleştirdiği insani yardım dağıtım sistemi, Gazze’de kitlesel açlığa yol açmaktadır.


Related Posts

Antalya’da orman yangını

Antalya’nın Kaş ilçesinde orman yangını çıktı. Ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

Bilecik’te Bıçaklı Kavga: 1 Ölü, 2 Yaralı

İki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada bir kişi öldü, iki kişi yaralandı. İki şüpheli gözaltında.

Zelenskiy, Rusya ile Yeni Müzakereler için Heyet Kurdu

Zelenskiy, Rusya ile yeni müzakereler için heyet oluşturma talimatı verdi, Rüstem Umerov başkanlık edecek.

Yozgat’ta Ot Yangını Kontrol Altına Alındı

Topçu köyünde çıkan ot yangını, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürüldü.

Bozcaada Caz Festivali 5-7 Eylül’de

Festival, çok katmanlı deneyimlerle ‘Bedenlenme’ teması etrafında müzikal ve düşünsel keşif sunacak.

Stadyumlarda yeni dönem: Protokol dahil hiç kimseye güvenlikte ‘ayrıcalık’ tanınmayacak

Yeni sezonda spor güvenliği için kapsamlı tedbirler devreye giriyor. Çok yüksek riskli maçlar için “AA” kategorisi oluşturulurken, protokol tribünlerine girişte Taraftar Kart ve elektronik bilet zorunlu hale getiriliyor.