“Hikaye İstanbul’da Geçiyor” sergisi Meşher’de açıldı
İstanbul’un Edebiyatla Buluştuğu Bir Sergi: Hikaye İstanbul’da Geçiyor
Meşher, 16. yüzyıldan günümüze dek farklı zaman dilimlerinde ve çeşitli edebi türlerde yazılmış İstanbul temalarını konu alan “Hikaye İstanbul’da Geçiyor” adlı sergiyi sanatseverlerle buluşturdu.
Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı‘nın küratörlüğünü üstlendiği sergi, fantastik öykülerden grafik romanlara, bilim kurgudan casusluk hikayelerine kadar Batı edebiyatındaki İstanbul’u kapsayan geniş bir yelpazeye sahip.
Ömer Koç koleksiyonundan yaklaşık 300 kitabın merkezde olduğu sergide, yazarlara ait el yazmaları, nadir ilk baskılar, imzalı ve ithaflı kitaplar, gravürler, resimler, nota kitapçıkları, filmler ve afişlerin yanı sıra Türkçe çeviriler ve gazete kupürleri de yer alıyor.
“Farklı Türlerin Buluşması: Grafik Romanlar ve Tarihi Romanlar”
Küratör Şeyda Çetin, sergi hakkında yaptığı açıklamada, unutulmaz edebi karakterlerin ve bu karakterlerin yer aldığı eserlerin sergide görülebileceğini belirtti.
İstanbul’un pek çok karaktere ilham verdiğini vurgulayan Çetin, “Kitaplar 16. yüzyıldan günümüze uzanan bir zaman diliminde çeşitli türlerde kaleme alınmış eserlerdir. Sergiyi oluştururken ise kitapların içeriklerine ve türlerine göre esnek bir gruplandırma yapıldı. Örneğin bilim kurgu hikayeleri, fantastik hikayelerle buluştu. Grafik romanlar, tarihi romanlarla bir araya getirildi. Bu eserleri esnek bir yaklaşımla bir araya getirmeye özen gösterdik.” dedi.
Küratör Ebru Esra Satıcı ise serginin Batı edebiyatındaki İstanbul temalı kurgusal eserlere odaklandığını belirterek, serginin hazırlık sürecinin yaklaşık bir yıl sürdüğünü ifade etti.
Satıcı, “Kitaplardan yola çıkarak yapılan araştırmalar sonucunda, sahne adaptasyonları ve film uyarlamaları varsa bu görsel malzemeler de eklenerek sergi zenginleştirildi. Türkçe çevirileri ek seçkide yer aldı. Ayrıca koleksiyon dışı arşiv ve koleksiyonlardan malzemeler, gazete kupürleri, yağlı boya eserler ve kartpostallar da sergide görülebilecek.” şeklinde konuştu.
Sergide, kitaplardan uyarlanmış filmlerin gösterileceği bir etkinlik alanı bulunmaktadır. Ayrıca ziyaretçiler, sergide yer alan kitapların Türkçe çevirilerini okuma bölümünde inceleyebileceklerdir.
Sergi kataloğunda Şeyda Çetin’in “Kitaplardaki Gibi!”, Ebru Esra Satıcı’nın “İstanbul’un Çizgileri”, Kaya Genç’in “İstanbul’u Yakalamak: Akışkan Bir Kentin Batı Edebiyatındaki Tasvirleri” ve Melis Behlil’in “Edebiyattan Sinemaya Fantastik Bir İstanbul Temsili: Baron Münchhausen” başlıklı yazıları yer almaktadır. Ayrıca katalogda geçmişte vefat eden yazar Selim İleri’nin “Ölümsüz İstanbul” adlı yazısı da bulunmaktadır.
Sergi, 13 Temmuz’a kadar Meşher’de ziyaret edilebilecektir. (AA)
Televizyonlarda ‘Gassal’ gördük de ne oldu? Ölünce bizi yıkaması için en az 3 çocuk mu yapmalı? | Ekran Aşkına
Günün öne çıkan haberleri…
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılmaz Özdil’in ameliyat sonrası yayında teşekkür ettiği üç insan
TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Kötü yönetim ve yolsuzluk ekonomisinin sonucu
TIKLAYIN – Selahattin Demirtaş | Sorumlu yok, utanma yok, insanlık yok, bebek de yok artık.
TIKLAYIN – Gökçer Tahincioğlu | Çok ölen, çok az anımsayan ülkenin 23 yıllık kısa tarihi: O otelin belgesi neden iptal edilmedi?
TIKLAYIN – ABD Başkanı Trump, Husileri yeniden “yabancı terör örgütleri” listesine ekledi