Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon’un azline karar verildi

Yonhap’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi Vekil Başyargıcı Moon Hyung-bae, mahkemenin kararını açıkladı. Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasada belirtilen “ulusal kriz” koşulunu karşılamadığına, bu sebeple anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Kararda, ayrıca Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından, kararın reddedilmesini önlemek üzere Ulusal Meclise asker yollayarak kanunları ihlal ettiği vurgulandı.

Vekil Başyargıç Moon, “Müdafinin (Yoon) kanunları ihlalinin sonuçlarının ağırlığı ve anayasal düzene olumsuz etkileri göz önüne alındığında, onu görevden alarak anayasayı korumanın sağlayacağı fayda, bir devlet başkanının görevden almanın sebep olacağı ulusal kayıplardan katbekat fazladır.” ifadesini kullandı.

Böylece Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclisin azil istemini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onayladı.

Azil kararı sonrası Yoon derhal görevden alınırken, ülke 60 gün içinde devlet başkanlığı için seçime gidecek.Yoon’u devlet başkanlığına aday gösteren, iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP), “kararı saygıyla kabul ettiklerini” bildirirken, ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) kararı “halkın zaferi” olarak niteledi.

Sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak meclisin yaptığı oylamada bu kararın kaldırılması ve Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Ulusal Meclisin 14 Aralık 2024’te yaptığı oylamada azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici olarak uzaklaştırılmıştı.

Azil davası dışında sıkıyönetim ilanı hakkında yürütülen adli soruşturma kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınan Yoon, ülke tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olmuştu.

Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak’ta tutuklanmış, Güney Kore Savcılığı 26 Ocak’ta Yoon hakkında bu suçlamalarla iddianame hazırlamıştı.

Seul Merkez Bölge Mahkemesinin tutukluluğu iptal etmesi ve fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermesiyle Yoon, 8 Mart’ta serbest bırakılmıştı.

– Azil süreci

Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.

Azil oylamasının ardından azil istemi, Anayasa Mahkemesine intikal ediyor. Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen mahkemenin, azli istemini onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor. Mahkemede halen 8 yargıç görev yapıyor.

Güney Kore Ulusal Meclisinin 14 Aralık’taki oylamasında nitelikli çoğunluk sağlanarak Yoon’un azli talep edilmişti.

Anayasa Mahkemesinin yargılamanın ardından azline karar verdiği Yoon, 2017’de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından bu şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı oldu.

Related Posts

AKP’li Serap Yazıcı Özbudun: ‘Ben CHP’li seçmenden destek alırken bu desteği CHP’li olarak almadım’

AKP Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, “Ben CHP’li seçmenden destek alırken bu desteği CHP’li olarak almadım. Altılı masanın bir parçasıydık ve o ittifakın bir üyesi olarak aday gösterildim ve orada gece gündüz CHP’li adaylardan da daha çok alın teri dökerek çalıştım. Aldığım oylar alın terimle aldığım oylardır” dedi.

PKK/YPG uzantısı için ABD cüzdanı açtı

ABD, 2026 bütçesinde YPG/PKK’nın omurgasını oluşturduğu SDG’ye 130 milyon dolarlık yardım öngördü. Fon, maaş, eğitim ve cezaevi altyapısını kapsıyor. Pentagon, ortaklığı sürdürmekte kararlı olduğunu vurgularken, SDG Komutanı Mazlum Abdi ile bu hafta yeni temas bekleniyor.

Muhalif lider cezaevinde siyasi parti kurdu

Uganda’da Kasım 2024’ten beri cezaevinde bulunan muhalif lider Kizza Besigye, yeni bir siyasi parti kurdu.

Saray siyasi ifade özgürlüğünü sonlandırma derdinde! Özel hakkında 2’nci fezleke yolda…

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarının gözaltına alınmasına yönelik konuşmasındaki ifadeleri nedeniyle soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmayla Özel hakkında 2’nci fezlekenin TBMM’ye gitmesi bekleniyor. Soruşturmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz; “Ana muhalefet partisi lideri tarafından yapılan konuşma; siyasi değer yargıları içeren sert ancak tehdit ya da hakaret içermeyen bir konuşmadır. Rekabet edilmemesi mi bekleniyor?” dedi.

Aydın’daki orman yangını ekipleri harekete geçirdi

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde makilik ve zeytinlik alanda çıkan yangına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

DEM Parti İmralı ziyaretini tamamladı

Büyük bir titizlikle yürütülen ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde terör örgütü PKK’nın kısa bir süre sonra silah bırakacağı belirtilirken, DEM Parti heyeti bugün İmralı’ya gitti.