Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir

Gebelikte Hipertansiyona Dikkat: Anne ve Bebeği Tehdit Eden Bir Durum!

KONYA – Gebelik sırasında hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık %4-5’inde meydana gelir ve dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin önde gelen sebeplerinden biridir. Doğru teşhis ve tedavi ile bu ölümlerin %60’ı önlenebilirken, hipertansiyon hem anne hem de bebeğin sağlığı için büyük riskler taşır.

Hipertansiyon, rahmin kan akışını azaltarak bebeğin gelişimini durdurabilir, erken doğuma, ani bebek ölümüne ve oksijen eksikliğine yol açabilir. Anne üzerinde ise karaciğer, böbrek ve beyinde ciddi hasarlara hatta ölümcül komplikasyonlara neden olabilir. Uzmanlar, düzenli kontrol ve tansiyon takibinin kritik önem taşıdığını vurgulamaktadır. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hipertansiyonun gebelikte rahat bir gebede iki tansiyon değerinin 140/90’dan yüksek olması durumunda teşhis konulduğunu belirtti ve “Gebeliklerin yaklaşık %4-5’inde görülmesine rağmen, bu durum dünya genelinde anne ölümleri arasında üst sıralarda yer almasının önemini vurguluyor. Ancak bu ölümlerin %60’ından fazlasının önlenebilir olması nedeniyle bu hastaların erken teşhis ve tedaviyle yönetilmesi gerekmektedir.”

“Anne Ölümü En Üzücü Komplikasyonlardan Biridir”

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, gebelikte hipertansif hastalıkların ve gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi durumunun çeşitli komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Uteroplazental akımın azalması sonucu bebekte gelişme geriliği, fetal hipoksi ve ani bebek ölümleri gibi durumların izlenebileceğini ifade etti. Aynı zamanda annelerde organ yetmezliği belirtileri ortaya çıkabileceğini ve hatta ölümcül sonuçlarla karşılaşılabileceğini açıkladı.

“35 Yaş Üstü Gebelerde Risk Daha Yüksek”

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hipertansif hastalık ve preeklampsi için risk altında olan gebeler arasında 35 yaş üstü gebelerin daha fazla risk altında olduklarını belirtti. Obezite, diyabet, kronik hipertansiyon, çoğul gebelikler gibi durumların da hipertansiyona yol açabileceğini ifade etti.

“Her Kontrolde Tansiyon Ölçümü Yapılmalı”

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, her gebe kadının rutin kontrollerini önemsediğini ve her kontrolde tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yüksek risk grubundaki gebelerde düşük doz aspirin kullanımının preeklampsiyi %60 oranında önleyebileceğini ifade etti. Gebelik öncesi obezite, diyabet ya da tansiyon sorunu gibi durumların kontrol altına alınmasının önemine değindi ve yüksek tansiyonu olan gebelerin düzenli takip edilmesinin komplikasyonları minimize edebileceğini vurguladı. Ayrıca, gebe kadınların belirli semptomları dikkate alarak sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HALİL İBRAHİM TAHA TAŞ – Sağlık

Related Posts

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Alarmı erteliyor musunuz? Bu alışkanlık sandığınızdan daha zararlı

Sabahları ‘5 dakika daha’ diyerek alarmı erteleyenler dikkat! Uyku uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bu alışkanlığın ruh hali, öğrenme kapasitesi ve hafıza üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.