Evde bakım hizmetleri hayat kurtarıyor



İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de 2024 yılında 65 yaş üstü nüfus oranı yüzde 10,8’e ulaşmışken, kronik hastalıklar ve engellilik sebebiyle evde bakım ihtiyacı artış gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı ruhsatlı firmalar tarafından sunulan profesyonel evde sağlık ve bakım hizmetleri bu dönemde büyük önem taşıyor. Evde bakım, hastaların kendi ortamlarında tıbbi tedavi, hemşirelik, rehabilitasyon ve yaşam desteği almasını sağlayarak hastaneye gitmelerini gerektirmiyor.

Medical Center Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar, evde bakımın sağlığı koruyarak yaşam kalitesini artırmayı amaçladığını belirtti. Vardar, hastanelerin kronik hastalığı olan, yatağa bağımlı veya yaşlı bireyler için sürekli bakım sunma konusunda zorlandığını dile getirerek, evde bakımın avantajlarının daha düşük enfeksiyon riski, maliyet, konfor ve aileyle karar alma imkânı olduğunu vurguladı.

Dr. Vardar, ameliyat sonrası evde bakımın hastaneye yatış oranını %40 azalttığını, demans hastalarının evde bakım ile bilişsel gerilemeyi %30 daha geç yaşadığını, evde yara bakımının iyileşme süresini %35 kısalttığını ve evde IV antibiyotik tedavisinin komplikasyon riskini %60 düşürdüğünü belirtti.

Dr. Vardar, evde bakımdan en çok fayda görecek grupları demans ve alzheimer hastaları, ameliyat sonrası hastalar, yatağa bağımlı bireyler, yara bakımı gerekenler, kanser hastaları ve evde tedavi gerektirenler olarak sıraladı.


Related Posts

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Alarmı erteliyor musunuz? Bu alışkanlık sandığınızdan daha zararlı

Sabahları ‘5 dakika daha’ diyerek alarmı erteleyenler dikkat! Uyku uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bu alışkanlığın ruh hali, öğrenme kapasitesi ve hafıza üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.