Yatırım durgunluğa kredi takibe takıldı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Kredi Sorunları Devam Ediyor

Ani daralan ihracat pazarları ve Türkiye’de devam eden kur politikası, tekstil ve hazır giyim sektöründe işçilik başta olmak üzere maliyetleri artırıyor. Kredilerin arttığı bu süreçte son 2 yılda takibe düşen kredilerde yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Pandemi döneminde ihracatın artmasıyla birlikte sektörde borçlar da katlanarak arttı.

YATIRIM DA KREDİ DE GERİ DÖNMEDİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektörde borçluluk durumunun uzun süredir devam ettiğini ve 2022 sonrasında sektörde değişiklikler yaşandığını belirtti. 2022’de ihracatın arttığını ancak 2023’te yaşanan yavaşlama ile kredilerin de yavaşladığını dile getiren Kaya, sektördeki durumu şu şekilde özetledi: “Firmalar, bina, teknoloji ve ar-ge gibi alanlara yaptıkları yatırımların karşılığında krediler çektiler. Ancak 2023 ikinci yarısında başlayan yavaşlama ile krediler geri dönmedi. Para kazanamıyoruz ve borçlanıyoruz. Bunun sonucunda takibe düşen alacaklar artacak gibi görünüyor.”

Tekstilde Yatay, Hazır Giyimde Düşüş

Son verilere göre, 2023’te 19.2 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörü, 2024’te yüzde 6.9’luk bir düşüşle 17.9 milyar dolarlık ihracatla kapatırken, tekstil sektörü ise 2023’te 9.5 milyar dolar olan ihracatını küçük bir kayıpla 9.4 milyar dolara indirdi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün dünya pazarındaki payının arttığını ve konkordato süreçlerinin piyasayı etkilediğini belirtti. Öksüz, sektörün 2024’te dip yaptığını ve 2025’te bir toparlanma beklediklerini ifade etti.

Maliyetler Arttı, Krediler Ödenemedi

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, pandemi döneminde talebin arttığını ve pek çok firmanın yatırım yaptığını belirtti. “Bu dönemde makine yatırımları arttı ve bunların büyük kısmı kredi ile yapıldı. Sektörde düşük kâr marjları olduğu için firmalar maliyetlere karşı çok çalışmak zorunda kaldı. Kredileri ödemek için kâr elde etmek gerekiyor” diyen Öksüz, sektördeki yatırımların borçluluğu artırdığını vurguladı.

Related Posts

ABD ve Çin aynı masada

ABD ve Çin, karşılıklı gümrük vergileriyle tırmanan ticaret savaşının ardından ilk yüz yüze müzakereleri İsviçre’nin Cenevre kentinde başlattı. Görüşmelerin nerede yapıldığına dair bilgi verilmezken, İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği konutunda makam aracı hareketliliğinin olduğu kaydedildi.

Kakao krizi derinleşiyor: Bazı çikolata ürünlerine zam yapılacak

Kakao maliyetlerindeki keskin artış, Nestle’yi ABD’de bazı çikolata ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorluyor. Şirket, maliyet baskılarına karşı tüketici fiyatlarında düzenlemeye gideceğini açıkladı.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir