Enfeksiyon hastalıkları uzmanı: ‘Plastik şişeleri hayatımızdan çıkarmalıyız’

Plastik Şişelerin Sağlık Açısından Riskleri Uzmanlar Tarafından Uyarıldı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, plastik şişelerin sağlık açısından ciddi riskler barındırdığı konusunda uyardı. Plastik şişelerin içerisinde kanserojen ve kimyasal maddeler bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Diktaş, özellikle uzun süre güneş altında kalan ya da bekletilen şişelerde mikroorganizmaların üreyebileceğine dikkat çekti.

”Plastik Şişeler Mikrop Yuvası Olabilir”

Plastik şişelerin pek çok alanda kullanıldığını belirten Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, bu şişelerin sağlık açısından taşıdığı risklere dikkat çekti. Doç. Dr. Diktaş, “Plastik su şişeleri içinde bulunan kimyasal ve kanserojen maddeler, ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Özellikle güneş ışığına uzun süre maruz kalan veya bekletilen plastik şişelerde çatlaklar meydana gelebilir. Bu çatlaklar, mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam sağlar. Yeterli hijyen sağlanmadığında mide ve bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir” şeklinde konuştu.

”Cam Şişe Kullanımına Geçmek Sağlık İçin Önemli”

Plastik su şişelerinin tek kullanımlık olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Diktaş, “Mümkünse plastik şişelerden kaçınmalı ve cam şişe kullanımına yönelmelisiniz. Cam şişe kullanımı sağlık açısından daha güvenlidir. Eğer plastik şişe veya damacana kullanımı mecburiyeti varsa, hijyen kurallarına büyük önem verilmeli ve tek kullanımlık şişeler defalarca kullanılmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Buğulanan camlardan rahatsız mısınız? Gözlükle vedalaştıran 5 güncel yöntem

Gözlük takmadan güne başlayamıyor, denize girdiğinizde hiçbir şey görememek canınızı sıkıyor, yağmurlu havalarda ise ıslanan ve buğulanan camların rahatsızlığını mı yaşıyorsunuz? Görüş konforu kaybolan ve “artık gözlük kullanmaktan bıktım” diyen kişilerin sayısı günümüzde giderek artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Demir, gözlükten kurtulmada en güncel 5 yöntemi anlattı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Alarmı erteliyor musunuz? Bu alışkanlık sandığınızdan daha zararlı

Sabahları ‘5 dakika daha’ diyerek alarmı erteleyenler dikkat! Uyku uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bu alışkanlığın ruh hali, öğrenme kapasitesi ve hafıza üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor.

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.