Dünyanın en tehlikeli canavarı: Üç dişli yılan bilim insanlarını şaşırttı

Avustralya Sürüngen Parkı’nda Üç Dişli Yılan Keşfedildi!

Avustralya Sürüngen Parkı’nda yaklaşık yedi yıldır zehir üretim programının bir parçası olan bir yılanın üçüncü dişi sonunda fark edildi. Park yöneticisi Billy Collett, bu keşfi şu sözlerle dile getirdi: “Bu zamana kadar fark etmediğimiz inanılmaz bir keşif. İlk başta zamanla düşeceğini düşündüm, ama bir yıl geçti ve hala orada!”

Üçüncü diş, yılanın sol tarafındaki diğer dişlerden birinin hemen yanında bulunmaktadır ve zehir üretme kapasitesine sahiptir. Bu durum, yılanın her ısırığında normalden fazla zehir enjekte etmesine neden olabilir ve onu türünün en ölümcül bireyi yapabilir.

Ölüm engerekleri (Acanthophis), Avustralya ve Yeni Gine’ye özgü, dünyanın en hızlı saldırı yapan yılanlarından biridir. Bazı türlerinin, sadece 0.15 saniyede ısırarak zehir enjekte edebilme kapasitesi vardır. Zehirleri, sinir sistemini felç edebilecek kadar güçlü nörotoksinler içermektedir ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Antivenom geliştirilmeden önce, ölüm engereklerinin ısırıklarının yüzde 50’si ölümcül olmaktaydı.

Bu özel yılan, Avustralya Sürüngen Parkı’nda yürütülen antivenom üretim programının bir parçasıdır ve düzenli olarak zehir sağımı işlemine tabi tutulmaktadır. Yılanın zehir sağımı sırasında üç dişinden de normalden fazla zehir ürettiği keşfedilmiştir.

Yılanın ürettiği zehir miktarı, normalde iki dişli bir ölüm engerekinden yaklaşık iki kat fazladır. Ancak bu farkın tamamen üçüncü dişten kaynaklanıp kaynaklanmadığı ya da yılanın doğuştan yüksek zehir üretme yeteneğine mi sahip olduğu konuları hala netlik kazanmamıştır.

Avustralya Sürüngen Parkı, 20 yıllık geçmişinde yüz binlerce yılandan zehir sağlamıştır ancak buradaki üç dişli yılan keşfi, parkta yapılan ilk keşiftir. Daha önce Avustralya’da üç dişli yılanlara rastlanmış olsa da üç dişli bir ölüm engerekine hiç rastlanmamıştır.

Üçüncü dişin oluşum nedeni henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bilim insanları, ölüm engereklerinin diş değişimi gibi normal bir sürece sahip olduklarını ve yeni dişlerin eskilerin yerini aldığını belirtmektedir. Ancak bu yılanın üçüncü dişinin neden hala yerinde olduğu ya da yerine yeni bir diş çıkıp çıkmadığına dair kesin bir bilgi mevcut değildir.

Related Posts

Radyo 6 ay boyunca yapay zeka destekli sunucuyla yayın yaptı

Australian Radio Network’e (ARN) ait bir programda, 6 aydır yapay zekanın oluşturduğu bir sunucuyla dinleyicilere seslenildiği ortaya çıktı.

DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), yalnızca Türkiye’nin su kaynaklarını yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda iklim krizine karşı önemli bir mücadele de yürütüyor. Hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan …

TCL’nin yeni televizyon serisi görüntü ve ses kalitesine odaklanıyor

TCL, akıllı televizyon pazarında dikkat çeken yeni serisi T6C-UK ile kullanıcıların karşısına çıktı. 43 inçten başlayıp 85 inçe kadar uzanan ekran seçenekleriyle sunulan bu modeller, görüntü kalitesinden kullanım kolaylığına kadar birçok …

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Nintendo Switch 2 yok satıyor: Stoklar tükendi

Nintendo’nun yeni nesil oyun konsolu Switch 2, henüz piyasaya sürülmeden büyük bir başarıya imza attı. 24 Nisan’da ABD ve Kanada’da ön siparişe açılan cihaz, büyük perakendecilerin tümünde tükendi. Hatta ön sipariş davetiyeleri birçok kullanıcıya …

OnePlus, 150W hızlı şarjı destekleyen powerbank’i tanıttı

OnePlus, Snapdragon 8 Elite işlemcili kompakt amiral gemisi telefonu OnePlus 13T’nin  yanı sıra yeni hızlı şarjı destekleyen powerbank’ini tanıttı. OnePlus SuperVOOC 150 W olarak geçen yeni powerbank, dahili kablo ve LED dijital ekrana sahip …