Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Osaka, 65 Yaş Üstü Kişilerin ATM Kullanımını Telefonla Görüşürken Yasakladı

Japonya’nın Osaka kentinde telefon dolandırıcılığı vakalarının artmasıyla birlikte 65 yaş ve üstü kişilerin cep telefonuyla görüşürken ATM’leri kullanması yasaklandı. Bu karar, şehirde yaşlıları koruma amaçlı alınan en sert önlemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın temel hedefi, dolandırıcıların genellikle yaşlıları arayarak kendilerini akraba veya kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep etmelerini engellemek. Yerel basında yer alan bilgilere göre, cezai yaptırım olmasa da yeni uygulama ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

20 Milyar TL Dolandırıcılık Kaybı Japonya Ulusal Polis Teşkilatı verilerine göre, sadece 2024 yılında telefon dolandırıcılığı kaynaklı kayıplar 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde bir artışı temsil ediyor. Kurumsal olaylar hariç, mağdurların büyük çoğunluğu 75 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşmaktadır.

Geçtiğimiz ay açıklanan bir diğer önlem ise 75 yaş üstü kişilerin günlük para çekme ve havale limitlerinin 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırılması oldu. Yeni düzenleme çerçevesinde, Osaka’daki bankalara ATM’lerin yakınına uyarı afişleri yerleştirme ve müşterilere bilgilendirme yapma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, ön ödemeli kart satan işletmeler de müşterilerin güvende olduğunu teyit etmekle yükümlü olacak.

Diğer büyük şehirler de benzer dolandırıcılık vakalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirler çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka uyarı sistemleri gibi adımlar atarak dolandırıcılığa karşı mücadele ediyorlar.

Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, yeni düzenlemenin sadece dolandırıcılığı değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da hedeflediğini belirtti. Hamaoka, “Japonya’da toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmadığı gibi, ATM’lerde de telefon kullanımı sosyal bir tabu haline gelmeli” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Gazze savaştan önce nasıl bir yerdi?

İsrail’in bitmek bilmeyen saldırıları sonucunda Gazze’de şimdiye kadar 51 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 2 buçuk milyon nüfusun neredeyse tamamı evlerinden oldu. Ancak Gazze’de yıkılan sadece evler de olmadı. Tarihi yapıların da neredeyse tamamı enkaza döndü. Peki savaş öncesinde Gazze nasıl bir yerdi?

İstanbul’da depremden kaçtı, maganda kurşunuyla vuruldu! 14 yaşındaki çocuk yaşam savaşı veriyor

İstanbul Sultangazi’de yol verme tartışması, silahlı çatışmaya dönüştü. Ateşlenen silahlardan çıkan mermilerdne biri, deprem nedeniyle dışarıda olan 14 yaşındaki M.U.’ya isabet etti. Ağır yaralanan M.U., yaşam mücadelesi verirken polis olaya karışanları arıyor.

Konya’da feci kaza: Bisikletli çocuk yaşamını yitirdi

Konya’nın Selçuklu ilçesinde, minibüsün çarptığı 13 yaşındaki bisikletli M.M.Ç. hayatını kaybetti.

Kırıkkale’de Makarna Şöleni Yemek Yarışması düzenlendi

Kırıkkale Yeşil Vadi Şehit Musa Saydam Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Makarna Şöleni Yemek Yarışması gerçekleştirildi.

Aybüke Pusat TRT’nin teklifini reddetti

TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, sosyal medya hesabından “2 Nisan’da satın alım yapmıyoruz” diyerek boykot paylaşımı yaptı. Paylaşımın ardından açıklama yapan TRT Genel müdürü Zahid Sobacı, Pusat’ın işine son …

Bakan Şimşek 4 trilyon dolarlık ekiple buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York’ta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında toplam varlık büyüklüğü 4 trilyon doları aşan 25’ten fazla kuruluşla bir araya geldi. Şimşek, toplantıda portföy yatırımcıları ile görüştü ve kredi derecelendirme kuruluşlarının yöneticileriyle değerlendirme yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir