Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

23 Nisan Depremi Sonrası Arsa ve Tarla Fiyatları Artıyor

İstanbul ve çevresinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından arsa ve tarla fiyatlarında dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu ve Saray gibi bölgelerde gayrimenkul talebinde artış gözlemleniyor.

Şikayetler Artıyor

Gayrimenkul hukukçusu avukat Ebru Yılmaz, deprem sonrası artan yatırım ilgisine dikkat çekerek, tüketicilerin plansız hareket etmemesi gerektiğini belirtiyor. İmara kapalı bölgelerde yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, yerleşime uygun olmayan alanlarda yapılan satışlarda dolandırıcılık riskinin çok yüksek olduğunu ve tüketicilere imar değil vaat satıldığını söylüyor. Belediyelerin resmi açıklama yapmadan imar geleceği hakkında söz vermenin güvenilir olmadığını ve imar planlarının yıllarca bekleyebileceğini hatta çıkamayacağını belirtiyor.

Çeşmeli gibi yerleşime kapalı bölgelerde, dolandırıcıların yüksek fiyattan satış yaparak tüketicileri kandırdığına dair artan şikayetlerin olduğunu belirtiyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Burak Taban, vatandaşları sahte ilanlara karşı uyararak, tapu ve imar durumlarını resmi kurumlardan kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Marmara Ereğlisi’nde 20 yıl önce ‘yakında imar gelir’ vaadiyle yapılan satışların hala imar alamadığını örnek gösteriyor ve bu durumun insanların umutlarıyla oynandığını belirtiyor.

Tiny House Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiny house modasının devam ettiğini ancak bu alanda pek çok kişinin yönetmelikler hakkında bilgisiz olduğunu belirtiyor. Şehir planlayıcıları, tiny house’un sabitlenmesinin yasak olduğunu ve tekerlekli ve taşınabilir olması gerektiğini vurgularken, altyapı hizmetlerine sahip olmayan yerlerde konulamayacağını belirtiyor.

Arsa Alımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tapu kaydı kontrolü yapın, hisseli olup olmadığını ve niteliğini öğrenin.
  • İmar durumu sorgulayın ve alacağınız yerin konut yapılabilirliğini öğrenin.
  • Kadastro ve parsel bilgilerini inceleyin.
  • Ulaşım ve altyapı durumunu araştırın.
  • Doğal afet riskini kontrol edin.
  • Tarım arazileri alırken toprak koruma kanununa dikkat edin.
  • Satıcıyla noter tasdikli sözleşme yapın.
  • Vergi borcu ve haciz durumunu kontrol edin.
  • Çevre projelerini araştırın.

Related Posts

Bakan Bayraktar’dan zam sinyali: Enerji fiyatları artabilir!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bölgede artan gerilime rağmen Türkiye’nin enerji arzında sorun beklenmediğini iddia etti. Bayraktar, küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışlarının sürebileceği uyarısında bulundu.

Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Tarım Bakanı Yumaklı, tarımsal üretimin desteklenmesi için yaklaşık 8 bin projeye toplam 10 milyar lira hibe verileceğini açıkladı.

Orta Doğu’daki gerilim New York borsalarına yaradı

Orta Doğu’da İran ve İsrail arasında artan çatışmalara rağmen, petrol fiyatlarının düşmesi ABD borsalarında pozitif havayı beraberinde getirdi. New York borsası, haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde …

Nissan’dan Renault hamlesi: Satışa çıkarıyor

Japon otomotiv devi Nissan, Fransız ortağı Renault’daki hisselerini azaltma kararı aldı. Şirketin CEO’su Ivan Espinosa, bu adımın Nissan’ın gelecek odaklı yatırımlarını desteklemek amacıyla atıldığını açıkladı. Espinosa, özellikle Ar-Ge (araştırma ve …

Araç sahiplerini üzecek bir kötü haber daha! Rekor artış geliyor

Orta Doğu’da artan gerilim, brent petrol fiyatlarının hızlıca 75 dolara fırlamasına neden oldu. Benzine yapılan zamların ardından motorin fiyatlarında beklenen zam da bu gece pompaya yansıyacak. Akaryakıt sektörü kaynaklarına göre gece yarısından …

Perakende satış hacmi arttı

Ticaret satış hacmi yıllık %9,6 arttı, perakende satış hacmi yıllık %11,5 arttı.