Bakanlık tarih vererek duyurdu: Depozitoda yeni dönem başlıyor

Çevre Bakanlığından DOA Sistemi Hakkında Merak Edilen 11 Soru

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilecek olan “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” sistemiyle ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Bakanlık, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda DOA sisteminin, Sıfır Atık hareketinin önemli bir adımı olacağını belirtti.

Aşağıdaki soru cevaplarında DOA sisteminin detayları yer alıyor:

Depozito Yönetim Sistemi (DYS) nedir?

Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketilip iade alınması ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.

Depozito ne sağlar?

DOA uygulaması, mobil cihazlar üzerinden tüketicilere geri dönüşüm imkanı sunacak. Depozito, ambalajların geri kazanımına ve sıfır atık hedeflerine katkı sağlayacak.

DOA uygulaması nasıl çalışacak?

DOA mobil uygulamasını indirerek tüketiciler, depozito iadelerini belirlenen noktalarda gerçekleştirebilecekler. Bu sayede depozito bakiyelerini başka alışverişlerinde kullanabilecekler.

DOA bankacılık sistemine entegre mi?

DOA uygulaması, Türkiye Emlak Katılım Bankası alt yapısı ile finansal işlemleri gerçekleştirecek. Bakiyeler istenirse banka hesaplarına transfer edilebilecek.

Uygulama ne zaman Türkiye genelinde başlayacak?

Uygulamanın 2025 yılı sonuna kadar tüm illerde aktif hale getirilmesi planlanıyor.

DOA’ya hangi kurumlar destek veriyor?

DOA sistemi, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), TOBB ve TESK işbirliği ile yürütülecek.

Yılda kaç ambalaj geri kazanım sağlanacak?

Türkiye genelinde yılda 25 milyar adet ambalaj geri kazanılması hedefleniyor.

DOA ile elde edilecek yıllık gelir ne olacak?

DOA uygulamasının ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon Euro katkı sağlaması bekleniyor.

Hangi ambalajlara depozito ödenecek?

0,1-3 litre arasındaki cam, plastik ve alüminyum ambalajlara zorunlu depozito ödenecek. Depozito logosu bulunan ambalajlar için depozito bedeli alınacak.

Related Posts

BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

BTK’nin yayımladığı “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporuna göre yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi teknolojisinin Türkiye’nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

Edirne’de yaban mersini hasadı, don nedeniyle verim kaybıyla başladı

Edirne’de yaban mersini hasadı, don nedeniyle verim kaybıyla başladı

Kredi kartı düzenlemesi iddiası: Limit ve taksitte esneklik planı gündemde

BDDK’nın kredi kartı kullanıcılarını ilgilendiren yeni düzenleme üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Mevcut 25 bin TL olan nakit avans limitinin yüzde 50 artırılarak 50 bin TL’ye çıkarılması ve 3 ay olan taksit süresinin 6 aya uzatılması gündeme getirildi.

Borsa güne yükselişle başladı – 20 Haziran 2025

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim küresel piyasaları tedirgin ederken, Borsa İstanbul güne pozitif başladı; dün yüzde 2’ye yakın kaybeden bankacılık sektörü gerilerken BIST 100 endeksi ulaştırma hisseleri öncülüğünde yükseldi.

Milyonlar ara zam bekliyor kaymağı ‘çifte maaşlılar’ yiyor

YunusEmre Enstitüsü’ndeki yolsuzlukla ilgili iddianame henüz tamamlanmadı. Sahte fatura düzenlemeleri ve karmaşık muhasebe işlemleri nedeniyle kamu zararının tam olarak belirlenemediği öğrenildi. Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın raporunu bitirmek üzere …

Mobilya kenti Kayseri tarım sektöründe de iddialı

Türk mobilya sektörünün öncü kentlerinden Kayseri, üretimde 4 üründe Türkiye’de birinci, 20 üründe ise ilk 10 sırada yer almayı başardı.