Adanın 1.5 milyon yıllık sırrı çözüldü

Avustralya Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Adam Brumm’un da aralarında bulunduğu ekip, 2019-2022 yılları arasında Calio adlı bölgede yürüttüğü kazılarda yedi adet taş alet buldu. 

Aletlerin tamamı, “çakmaktaşı” olarak bilinen sert bir kaya türünden yapılmış ve vurmalı yontma tekniğiyle şekillendirilmişti. Aletlerden biri, keskinliğini artırmak amacıyla kenarları tekrar işlenmiş şekilde bulundu.

1.5 MİLYON YILLIK SIR

Araştırmacılar, aletlerin bulunduğu tortul katmanları farklı tarihleme teknikleriyle inceledi ve bunların 1.04 milyon ile 1.48 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirledi. Bu da insan evriminin Endonezya’daki varlığına ilişkin bilinen en eski delil oldu.

Bu bulgular, adadaki ilk modern insan kalıntısı olan ve sadece 25 bin ila 16 bin yıl önceye ait üst çene parçasından çok daha geriye uzanıyor. Daha önceki en eski taş aletin tarihi ise yalnızca 194 bin yıl öncesine dayanıyordu.

Brumm’a göre bu keşif, bölgedeki insan evrimini anlamada büyük bir boşluğu dolduruyor. Araştırma, Homo erectus’un 1.6 milyon yıl önce Endonezya’nın Java Adası’na ulaştığı bilgisiyle örtüşse de Sulawesi adasında bu türe ait herhangi bir fosil kalıntısı henüz bulunamadı.

KİMLERİN YAPTIĞI KESİN DEĞİL

Araştırmacılar, bu taş aletleri kimlerin yaptığı konusunda kesin konuşamasa da, en muhtemel adayın Homo erectus ya da Homo floresiensis’e benzeyen bir tür olduğunu düşünüyor. Elde edilen veriler, Flores Adası’ndaki “hobbit” boyutundaki insan türünün atalarının Sulawesi’den gelmiş olabileceğini gösteriyor.

Henüz hayvan kemiklerinde kesik izine rastlanmasa da, aletlerin besin temini veya ahşap gibi organik materyallerin işlenmesi için kullanıldığı düşünülüyor. Bilim insanları şimdi bu izleri diğer okyanus tabanı kazılarında da araştırmayı planlıyor.

 

Related Posts

41 eklemle insan hareketini birebir taklit eden dev robot boksör sahneye çıkıyor!

Dev robotlar arenaya çıkıyor! ENGINEAI’nin 1.85m boyundaki T800 humanoid robotu, 24 Aralık’ta “Mecha Boxer” dövüş turnuvasında insan hareketlerini taklit eden boksör rakiplerini alt etmek için hazırlanıyor.

60 bin liralık masraftan kurtulmak için aracınızın egzozuna el feneri tutun

Araç sahiplerini on binlerce liralık tamir masrafından kurtarabilecek basit ama etkili bir yöntem gündemde. Uzmanlar, yalnızca bir el feneri kullanarak egzoz sisteminde oluşabilecek ciddi arızaların erken fark edilebileceğini ve bu sayede 60 bin liraya kadar tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor.

Binlerce yıl önce yaşanan barbarlık: El Mirador Mağarası’nda tüyler ürperten keşif

İspanya’nın kuzeyindeki El Mirador Mağarası’nda bulunan kemikler, Neolitik dönemde yaşanan kanlı bir olayı gözler önüne seriyor. Araştırmacılar, yetişkin ve çocuklardan oluşan bir grubun, kısa süre içinde öldürülüp yenmiş olabileceğini söylüyor.

Apple, büyük bir satın almanın eşiğinde olabilir

CEO Tim Cook’un son açıklamaları, Apple’ın yapay zeka alanında daha agresif adımlar atmaya hazırlandığını gösteriyor. Şirketin gündeminde, dikkat çeken bir girişim olan Perplexity AI’nin satın alınması bile olabilir.

Teknoloji devi Microsoft’ta maaşlar ne kadar? İşte güncel liste

Big Tech şirketlerinden Microsoft’ta pozisyonlara göre maaşlar ne kadar? Hangi seviyede ne kadar kazanılıyor, hangi ek ödemeler yapılıyor? Tüm detaylar burada.

Uluslararası Türkiye Gençler Badminton Turnuvası’nda madalyalar sahiplerini buldu

İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Türkiye Gençler Badminton Turnuvası tamamlandı.