ABD ve Kolombiya arasındaki göçmen iade krizi: Kolombiya devlet yetkililerine vize kısıtlaması

Trump Kararıyla Kolombiya Göçmenleri Sınır Dışı Edilmedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı göçmen kararları doğrultusunda, düzensiz göçmenlerin askeri uçaklarla ülkelerine sınır dışı edilme süreci devam ediyor. Ancak Kolombiya, bu sürece karşı çıktı ve ABD uçaklarının inişine izin vermedi. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, “Kolombiyalı göçmenler suçlu gibi görülemez. ABD, göçmenlere saygı göstermeli ve kabul protokolleri oluşturmalı” şeklinde açıklama yaptı.

Petro, Kolombiya’da göçmen statüsüne sahip olmayan 15.660 ABD vatandaşının bulunduğuna da dikkat çekerek durumu vurguladı.

ABD’nin Aldığı Karar

Bu gelişmenin ardından ABD, Kolombiya’nın düzensiz göçmenleri kabul etmemesi üzerine, devlet yetkilileri ve aileleri için vize kısıtlamaları getirdiğini duyurdu.

Yaşanan Süreç

Trump, yemin töreninden sonra yasal göç imkanlarını kısıtlayan uygulamaları açıklamıştı. ICE kuvvetlerine hassas sayılan alanlarda göçmenleri tutuklama yetkisi verilmiş ve sınıra daha fazla asker gönderme kararı alınmıştı.

ABD Başkanı, göçmenlerin sınır dışı edilmesi için DEA, ATF ve USMS gibi federal ajanslara geniş yetkiler vermişti. X hesabından yapılan açıklamada, 538 göçmenin gözaltına alındığı ve 373 kişi için gözetim talebinde bulunulduğu belirtilmişti.

Meksika da geçen hafta benzer bir durum yaşayarak ABD’ye ait askeri uçağın iniş talebini reddetmişti. Brezilya Dışişleri Bakanlığı ise göçmenlerin aşağılayıcı muameleye maruz kaldıklarını belirterek uygulamayı kınamıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Azerbaycan ve Ermenistan barış görüşmelerine başladı

Ermenistan ve Azerbaycan, Dağlık Karabağ krizinin ardından barışa en yakın adımı attı. İki ülkenin lideri, Abu Dabi’de tarihi bir zirvede buluştu.

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.

Dolandırıcı yapay zeka, ABD hükümetinin başını yaktı

Yapay zekâyla Marco Rubio’nun sesini ve kimliğini taklit eden bir kişi, ABD’li ve yabancı üst düzey yetkililere mesaj gönderdi. Signal üzerinden yürütülen bu girişimin bilgi sızdırma amacı taşıdığı düşünülüyor. Dışişleri Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Rusya’yı şoke eden saldırı: Plajı vurdular

Ukrayna ordusunun Rusya’nın Kursk kentinde bir plaja düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, biri çocuk 7 kişi yaralandı.