ABD saldırısının ardından ‘radyasyon’ uyarısı: CHP’li Şahbaz 6 il için acil önlem almaya çağırdı

CHP Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısının Türkiye’yi sağlık açısından riske sokabileceği konusunda uyardı.

Radyasyon ve toksik kimyasalların saldırılar sonucu ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Şahbaz, “Nükleer tesislere yapılan saldırılar halk sağlığı için büyük bir felakettir. İran’daki nükleer tesislere yapılan saldırı sonucunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer sızıntıların meydana geldiğini bildirmiştir. Bu durum, sadece İran halkını değil, aynı zamanda tüm bölgeyi ve Türkiye’yi tehdit eden çok yönlü bir halk sağlığı krizine dönüşme riski taşımaktadır” şeklinde konuştu.

“ACİL ÖNLEM ALINMALI”

“Yeni bir felaket yaklaşıyor” diyen Şahbaz, felaket riskine karşı atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

  • Özellikle Van, Hakkari, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars gibi illerde radyasyon riskine karşı acil önlemler alınmalıdır.
  • Ekolojik yıkımla birlikte, kirlenmiş gıda ve su kaynakları, halk sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Tarımsal ve hayvansal ürünlerde radyasyon birikimi, besin zincirinin bozulmasına ve gıda güvenliğinin ortadan kalkmasına neden olabilir.
  • Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’da ve bölge sınırlarında sağlık ve çevre etkilerini izlemeli, şeffaf bir raporlama yapılmalıdır.
  • Radyasyon riski altındaki bölgelerde, halkın tahliyesi, potasyum iyodür dağıtımı ve sağlık hizmetlerinin güvenliği sağlanmalıdır.

Sağlık Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve ilgili kurumlar, tarım ürünleri ve su kaynaklarında acil analiz ve denetimler yaparak halkı bilgilendirmeli, sınır illerinde radyasyon izleme ve halk sağlığı denetimlerini artırmalıdır. Şahbaz, “CHP olarak sivil halkın korunmasının uluslararası bir görev olduğunu hatırlatıyoruz. Barış ve yaşam hakkını destekleyen tüm siyasi güçleri, bilim insanlarını, akademisyenleri, sağlık meslek örgütlerini ve yurttaşlarımızı, bölgedeki savaşa ve nükleer tesislerin vurulmasına karşı ortak bir ses çıkarmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Gazze’de 5 yaş altı 650 bin çocuk açlıkla karşı karşıya

Gazze’de 5 yaş altı 650 bin çocuk açlıkla karşı karşıya

Son dakika… Özgür Özel’e Antalya’da jet soruşturma

Son dakika haberi… Özgür Özel’in, Manavgat Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyonla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında re’sen soruşturma başlatıldı.

Azerbaycan ve Ermenistan barış görüşmelerine başladı

Ermenistan ve Azerbaycan, Dağlık Karabağ krizinin ardından barışa en yakın adımı attı. İki ülkenin lideri, Abu Dabi’de tarihi bir zirvede buluştu.

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.