‘Bazen derin bir acının içinde, bazen umutlu bir ışığın peşinde’

“`html

Deniz Dülgeroğlu ile Psikolojik Yolculuğum

Deniz Dülgeroğlu ile birkaç yıl önce, onun kitabını baz alarak yayınladığı podcastini dinleyerek tanıştım. Dinlediklerimle kendimi özdeşleştirirken, bu farklı yolların sonunda benzer hisler ve kalp kırıklıkları yaşadığımızı fark ettim. Cihangir’de aynı mahallerde yaşadığımız günlerde, onu sokakta görmeme rağmen selam vermeden yanından geçerken, onun hikayelerini dışarıdan bir gözlemci gibi dinlemenin ne kadar tuhaf olduğunu düşündüm.

Merdiven Altı Terapi, Deniz Dülgeroğlu, 220. sayfa, Literatür Hayat Yayınları, 2024

Hayatım boyunca yazmayı çok sevdim. Fakat yazdıklarımı, geçmişime dair bir kapı olarak görüp insanlarla paylaşmaktan hep çekindim. Bir gün Spoken Poetry etkinliğinde yazımı okuduktan sonra bir kadın yanıma gelerek “Tam da bahsettiğin gibi hissetmiştim.” dedi. Bu durum, yazdıklarımızın sadece kişisel bir deneyim olmayabileceğini, bazen paylaşmanın hem yazar hem de okur için iyileştirici bir etkisi olduğunu kavramama yardımcı oldu. Deniz’in podcastlerinde tereddüt etmeden ve başkalarının görüşlerini umursamadan cesurca konuştuğuna her zaman büyük bir hayranlık duydum.

‘TERAPİDE YOLCULUK ASLA BİTMİYOR’

2.5 yıl boyunca düzenli terapi sürecimden sonra, son seanslardan birinde hâlâ aynı konuları ele aldığımı fark ettim. Bazı olayları anlamakta zorlandığım ve kendimi sürekli tekrar ettiğim gerçeğiyle yüzleşmek, beni derin bir hayal kırıklığına uğrattı. 16 yaşımdan beri birçok farklı ülkeye yolculuk yapmama rağmen, Eylül ayında Abu Dhabi’ye taşınırken kendimi evde bekleyen bir kadın olarak bulmam, bu sürece olumlu katkı sağlamadı. Terapistime, “Sizi sıkıyor muyum, çünkü ben kendimden çok sıkıldım.” dedim. Bu süreçte, “Acaba terapi benim için sona mı erdi? Artık bir yarar görmüyor muyum?” gibi sorular takılıp kaldı kafamda. Deniz’in kitabının çıkmasıyla bu yolculuğun sona ermediğini, her zaman yeni yolların keşfedilebileceğini anlamış oldum.

‘20 YILLIK TERAPİDE BABA İLE YÜZLEŞME’

Merdiven Altı Terapi’nin birçok bölümüne kulak misafiri oldum. Bazı anlarda Deniz’in sesi konuşmaya devam ederken göz yaşlarımın dökülmesine engel olamadım. Kitabını okurken Deniz’in acılarıyla kendi geçmişim bir bütün oldu. Onun babası, “Sen öyle aman aman güzel bir kız değilsin.” derken, benim babam da benzer şekillerde düşündürtmüş, “Kuzenim daha güzel.” demişti. Babam yıllar boyunca, sağlıklı olmak için bedenimle dalga geçti. 32 yaşında, her ne kadar mantığımla bunu aşabilsem de, kilonun değerime olan etkilerini hissediyorum. Deniz gibi benim üzerimde de “Ne kadar uslu, hiç sesini çıkarmıyor.” gibi kalıplarla büyütülmüşüm. En sevdiğim bölümlerden birisinde Deniz, kameraya dokunmayı çok istemesine rağmen bunu yapmadığı için mutsuz olmaktan kaçındığını açıklıyor. Bu iletişim, erken yaşlarda sevilmenin hayati bir öncelik olduğunu gösteriyor.

‘ANNE İLE BARIŞMAK ZORUNLULUĞU’

Deniz, 20 yıllık terapisi boyunca babasından çokça bahsetse de annesini pek dillendirmiyor. Ancak zamanla annesiyle ilgili kırgınlıklarını fark ettikçe aydınlanıyor. Benzer bir aydınlanmayı yaşadım; eleştiren ses aslen babamdı ama bu sesin ardında, “Hiçbir şeyi hak etmiyorum.” diyen bir anne sesi vardı. Kendimi onaylatmaya çalışırken, bağımsız bir birey olduğumu kanıtlamak için annemden de kaçtığıma tanık oluyorum. Deniz, sonunda babasıyla yüzleşirken, annesiyle olan ilişkisinde kendi mutluluğunu korumak adına mesafe koymayı seçiyor.

Bu süreçte yaşadığım en büyük kayıplardan birisi, annemi Alzheimer hastalığından dolayı kaybetmiş olmam. Artık geçmişe dönüp doğru açıdan bakacak bir babam yok. Elimde kalan tek şey, terapi ile yaşadıklarımı duygusal bir bağ ile hissedebilmek. Dışarıda iyileşmeyi beklemekten ziyade kendi içsel gücümü bulmam gerektiğini anlamam, Deniz’i bu denli iyi anlamamı sağlıyor. Belki de yaşadığımız zor zamanlar, bizi güçlü, empatileri yüksek bireyler haline getiriyor.

‘GEÇMİŞ İLE BARIŞMAK BİR BAŞARI’

Deniz’in hikâyesini dinleyip okumak, yalnızca onun değil, kendi hayat hikayemin de bir yansıması oluyor. Hepimiz kendimizi bulmaya çalışırken birbirimize ayna tutuyoruz. Eğer siz de kendi hikayenizi anlamlandırmaya, yaşadığınız acılara birliktesinizin iyileştirici dokunuşunu hissetmeye hazırsanız, Merdiven Altı Terapi yolculuğunuzda güzel bir rehber olabilir.

“`

Related Posts

MEB’de üst düzey değişiklik… AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yeni isim

Millî Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü görevine Doç Dr. Ünal Eryılmaz getirildi.

YKS GÖZETMEN ÜCRETLERİ 2025 NE ZAMAN YATACAK? || ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL, YKS salon başkanı ücreti ne kadar?

ÖSYM YKS gözetmen ücretleri ne zaman yatacak 2025, gerçekleştirilen YKS sınavı ardından merak konusu oldu. Geçtiğimiz hafta sonu üniversite sınavı 2025 TYT oturumu, AYT ve YDT oturumları gerçekleşti. ÖSYM YKS görevli ücreti ne kadar, ne zaman yatar sorusu sınavda görev alan öğretmenlerin odaklandığı konulardan oldu. Gözetmen, salon başkanı, gözetmen yardımcısı, bina sınav sorumlusu gibi görevlerde bulunanlar ÖSYM sınav görevli ücretleri araştırmalarına hız kazandırdı. Sınav görevli ücretleri de bu sınavlarda yer alan kişilerin hesaplarına belirlenen tarihlerde yatırılıyor. Gözler şimdi ÖSYM görevli ücreti ödeme tutarları ve tarihlerine çevrildi. Peki, ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? ÖSYM salon başkanı ücreti ne kadar, YKS görevli ücretleri ne zaman yatacak ? İşte ÖSYM görevli ücretleri 2025!

Ankara’da Yükseköğretim Kongresi’nde kimlik bunalımı masaya yatırıldı: Uluslararası katılımcılar ortak sorunlara dikkat çekti

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Yükseköğretim Kongresi, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda üniversitelerin karşı karşıya bulunduğu kimlik krizini çok yönlü biçimde ele aldı. Kongrede, yükseköğretim sisteminin sadece yapısal değil, aynı zamanda zihinsel ve kültürel bir dönüşüme ihtiyaç duyduğu vurgulandı.

Klima nasıl tasarruflu kullanılır? Kimse o ayarı ciddiye almıyor ama klimada tasarrufun püf noktası orada!

Yaz aylarında klima kullanım süresi artınca tasarruflu kullanım yolları da araştırılan hususlar arasında yer almaya başladı. Sıcak havalarla başa çıkmanın yegane yollarından birisi olan klima kullanımı, her ne kadar ferah bir ortama zemin hazırlasa da yanlış kullanım halinde cepleri de yakabilme potansiyeli ile ürkütücü olmaktadır. Peki, klima nasıl tasarruflu kullanılır? Klimayı daha tasarrruflu kullanabilmek için neler yapmak gerekiyor? İşte, o konu hakkında bazı püf noktaları

YKS’de TYT olmadan AYT sınavına girmek mümkün mü? TYT’ye girmeyen AYT’ye girebilir mi?

YKS’de TYT olmadan AYT sınavına girmek mümkün mü sorusu merak ediliyor. YKS sınavında TYT zorunlu mu sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Peki, AYT zorunlu mu, TYT’ye girmeyen AYT sınavına girebilir mi? İşte, ÖSYM’nin konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamalar

Diyarbakır BİLSEM’in başarısı… Depremden ilhamla dünya finaline

Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), ‘Afet Destek Otomatı’ projesiyle ‘Dünyanın En İyi Okulları Ödülü 2025’te ‘Sağlıklı Yaşamı Destekleme’ kategorisinde ilk 10 finalist arasına girdi. Proje sayesinde, daha önce bilgileri alınan kronik hastalık sahipleri deprem sonrası oluşan koşullarda temel ilaçlarına ulaşabilecek.