Oş’taki Lenin Anıtı’nın yıkılması üzerine Kırgız milletvekili Masaliyev: Cehalet ve mankurtluk

Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te Lenin Anıtı Tartışmaları

Bir milletvekili, cumartesi günü sosyal medya hesabında, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Turdakun Usubaliyev Meydanı’ndaki Lenin Anıtı’nın fotoğrafını paylaştı. Masaliyev, yaptığı açıklamada, “Bu anıt Bişkek’te yer alıyor. Oş şehrinde ise gizlice kaldırıldı, hatta gece vakti. Şehir sakinlerinin fikri alınmadan. Tarihimizi bu şekilde unutturmaya çalışıyorlar. Buna mankurtizm diyorlar. Sovyet gücünün halkımıza kazandırdığı başarıları neden anlatmıyorlar?! Cehaletin etkilerini hissetmeye başlıyoruz. Utanç verici bir durum bu kardeşlerim. İnsanlardan anılara geçiş yaptık.” dedi. Rusça olarak yazdığı son cümlesine de dikkat çekildi.

“Mankurt” terimi, dünya çapında tanınan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından “Gün Olur Asra Bedel” ya da asıl adıyla “Fırtınalı İstasyon” adlı romanında geniş kitlelere tanıtılmıştır. Aytmatov, bu eserinde mankurtu; geçmişini ve ailesini unutan, sadece efendilerinin emirlerini körü körüne yerine getiren esir biri olarak tanımlar. Oş kentindeki yerel sakinlerin aktardığına göre, Lenin Anıtı 7 Haziran gecesi belediye binasının hemen önündeki meydandan söküldü. Sosyal medyada, kaidesinden dikkatlice kaldırılmış ve yere yatırılmış haldeki anıtın fotoğrafları yayınlandı. Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri olan Oş’un belediyesinden, anıtın kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

Related Posts

Fas Kralı’ndan mahkumlara Kurban Bayramı affı

Fas Adalet Bakanlığı, Kral 6. Muhammed’in Kurban Bayramı dolayısıyla bin 526 mahkûmu affettiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında, affın Krallığın farklı mahkemelerince hüküm giymiş kişileri kapsadığı belirtildi. Affedilenlerden bin 305’inin …

Norveç’ten ‘turist vergisi’ kararı: Mecliste onaylandı

Norveç’te turizmden olumsuz etkilenen bölgelerde ‘turist vergisi’ uygulanmasını öngören yasa mecliste onaylandı.

Denizhan’ın hayallerini yıktılar

9 yaşındaki Denizhan, babası Murat Çalık’a götürmek için el ele resimlerini çizdi. Küçük çocuk resmi heyecanla götürdü ama babasının nakledildiğini öğrenince yıkıldı

Bir kardeşini öldürdü diğer kardeşi ve kendi oğlunu yaraladı

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde arazi anlaşmazlığı yaşayan aile üyeleri arasında kavga çıktı. Tartışmada şahıslardan biri bir kardeşini öldürürken diğer kardeşi ve kendi oğlunu da yaraladı

CHP lideri Özgür Özel’den ‘soruşturma’ açıklaması: Yine tehditler savurdu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel bayram namazının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik sözleri nedeniyle hakkında açılan soruşturmaya ilişkin konuştu. Özel yine tehditvari sözler sarf etti. Özel, “O gün ne dediysem altına imza atıyorum. Bundan sonra hiç kimse hak etmediğimiz o görüntüleri bize yaşatmayacak, yaşatanı bin pişman ederim” dedi.

İş insanı, sattığı kurban tarafından öldürüldü

Manisa’da sattığı dananın saldırısına uğrayan ve boynuz darbeleriyle yaralanan iş insanı İbrahim Külahlı (46), tedavi gördüğü hastanede 3 gün sonra hayatını kaybetti.