Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’dan çiftçiye destek çağrısı: 2025 sulama bedellerinde indirim uygulansın

Tokat’ta Meyve-Sebze Üreticileri Afetlerden Zarar Görüyor

Fatih Karaman/ Tokat /Yeniçağ

Ülkemizde 2025 yılında meydana gelen dolu ve don olayları, özellikle nisan ve mayıs aylarındaki doğal afetler, üreticilere büyük kayıplar yaşattı. Bu afetler, özellikle meyve-sebze üretimi başta olmak üzere birçok üründe %100’lük kayıplara neden olurken, çiftçiler geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldılar.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2023 yılında çiftçilere sulama bedellerinde %50 indirim sağlayan bir Cumhurbaşkanı Kararı olduğunu hatırlattı ve benzer bir uygulamanın zarar gören üreticiler için de acilen hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Afetler Üreticilerimizin Emeklerini Yok Ediyor”

Kadim Durmaz, yaşanan afetlerin sadece ürünleri değil, aynı zamanda gelecek sezon için üretim planlarını da altüst ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Tokat’ta, emek vererek yetiştirilen ürünler bir anda yok oluyor. Dolu ve don gibi afetler her yıl tarım sektörünü daha fazla tehdit eder hale geliyor. Bu koşullar altında, üreticilere suyu tam bedelden satmak, mağduriyeti daha da artırır.”

“2023’teki Karar 2025’te de Geçerli Olmalı”

25 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar” sayesinde sulama bedellerinde %50 indirim sağlanmıştı. Durmaz, benzer bir uygulamanın 2025 yılında da afetzedeler için acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlardan, zarar tespit çalışmaları tamamlanan üreticilere destek sağlanması için adımlar atılmasını beklediklerini belirten Durmaz, şunları ekledi:

“Tarım Kanunu’nun 19. maddesi, devletin doğal afetlerden etkilenen üreticileri korumasını bir görev olarak tanımlar. Bu çerçevede, üreticilerin sulama bedelinde indirim hakkından yararlanması sağlanmalıdır.”

“Üreticiler Sahipsiz Bırakılmamalı”

Kadim Durmaz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Tarımsal üretimin devamlılığı, sadece çiftçilerin değil, ülke ekonomisinin ve gıda güvenliğinin de teminatıdır. Bu nedenle, afet zamanlarında üreticilerimizin yanında olunmalıdır. Çiftçiler sahipsiz bırakılmamalı, alın terleri desteklenmelidir. Biz de üreticilerimizin haklı taleplerini her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz.”

Son günlerde özellikle dün Tokat ilinde meydana gelen dolu felaketi nedeniyle zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Durmaz’ın açıklamalarının ardından, gözler Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ’nın atacağı adımlara çevrildi.

Related Posts

ABD’de enflasyon beklentilerin altında

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,3 ile beklentilerin altında arttı.

ABD ve Çin aynı masada

ABD ve Çin, karşılıklı gümrük vergileriyle tırmanan ticaret savaşının ardından ilk yüz yüze müzakereleri İsviçre’nin Cenevre kentinde başlattı. Görüşmelerin nerede yapıldığına dair bilgi verilmezken, İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği konutunda makam aracı hareketliliğinin olduğu kaydedildi.

Kakao krizi derinleşiyor: Bazı çikolata ürünlerine zam yapılacak

Kakao maliyetlerindeki keskin artış, Nestle’yi ABD’de bazı çikolata ürünlerinin fiyatlarını yükseltmeye zorluyor. Şirket, maliyet baskılarına karşı tüketici fiyatlarında düzenlemeye gideceğini açıkladı.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.