Avrupa Parlamentosu raporunda İmamoğlu vurgusu: Süresiz durdurdular

Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin AB Üyeliği Sürecini Süresiz Durdurdu

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin ülkedeki demokratik gerilemeyi telafi edemeyeceğini ifade ederek Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı. Çarşamba günü 367 oyla kabul edilen raporda, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut koşullar altında yeniden başlatılamayacağı duyuruldu. Milletvekilleri, Türk halkının önemli bir kesiminin demokratik beklentilerine dikkat çekerek üyelik kriterlerinin tartışmaya açık olmadığını belirtti.

Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Baskılar Eleştirildi

Raporda, Türkiye hükümetinin Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda yeniden başlatılamayacağını ifade ederken demokratik gerilemeye dikkat çekildi. Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti de sert dille eleştirildi. Temel demokratik eksiklikleri gidermede başarısız olduğunu savundu. Aynı zamanda, raporda, Avrupa Birliği içinde, Türkiye ile ilişkilerin tam üyelik hedefi yerine yeni bir çerçevede ilerlemesi gerektiği yönünde eğilimlerin arttığı iletildi. Avrupa Parlamentosu, iklim eylemi, enerji güvenliği, terörle mücadele işbirliği ve bölgesel istikrar gibi konularda daha yakın ve stratejik bir ortaklık kurulması için çağrıda bulundu.

Dikkat Çeken İmamoğlu Vurgusu!

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’de demokratik standartların kötüleşmesi ve eleştirel seslere ilişkin baskıların giderek artması nedeniyle büyük bir endişe duyduklarını kaydetti. Son dönemde yaşanan barışçıl kitlesel protestolara yönelik orantısız müdahaleler ve delilsiz yargılamalar sert bir dille eleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ise, “meşru bir rakibin seçimlere katılmasını engellemeye yönelik politik hamle” olarak yorumlandı. Parlamento, bu gelişmelerin Türkiye’yi otoriterliğe daha da yaklaştırdığını ifade etti.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı son ziyareti “yasa dışı” olarak nitelendirdi. Ziyaret, Kıbrıslı Rum ve Türk toplumlarının çıkarlarına doğrudan müdahale olarak değerlendirildi. Söz konusu raporda, Türkiye’de özellikle gençler arasında yaygın olan demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerin, üyelik sürecinin donmuş olmasına rağmen tamamen sona erdirilmemesi gerektiğini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

Türkiye’yi dehşete düşüren Bahar Aksu cinayetinde yeni detaylar ortaya çıktı

İstanbul Şişli’de 5 Mayıs Pazartesi günü sokak ortasında vahşice öldürülen Bahar Aksu cinayetiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

İktidara yakın gazeteden dikkat çeken iddia: ‘PKK kongresini topladı, silah bırakma kararı aldı’

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma ve fesih kararı aldığı iddia edildi. Açıklamanın ise Sırrı Süreyya Önder’in ölümü nedeniyle ertelendiği öne sürüldü. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vekillerle bir araya geldiği kahvaltıda, “Terörsüz Türkiye” sürecinin iki hafta içinde netleşeceğini söylediği iddia edildi.

Almanya’da yeni dönem: Sınır kontrolleri arttırıldı, mülteciler geri gönderilebilecek

Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in göreve gelmesiyle birlikte sınır kontrollerinde sert önlemler devreye alındı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, iç sınır kontrollerinin yerine AB dış sınırlarının korunmasına odaklanılması gerektiğini vurguladı. Merz …

İsrail’in Filistinlileri hedef almak için yapay zekayı kullandığı iddia edildi

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen bir yapay zeka konferansında dikkat çeken bir protesto yaşandı. Filistin asıllı ABD’li aktivist Sumer Mobarak, Palantir Technologies CEO’su Alex Karp’ın konuşması sırasında sahneye çıkarak şirketin İsrail ordusuna verdiği desteği protesto etti.

Evde infaz teklifi Meclis’e geliyor!

AKP infaz rejiminde değişiklik öngören yeni bir kanun teklifi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlıkları birkaç aydır devam eden teklifin, Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor. Düzenlemeyle birlikte çocuklu anneler ve tek başına cezaevi koşullarında hayatını sürdüremeyecek hastalar için de “evde infaz” düzenlemesi getirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir