TBMM’de Komisyon Başkanı açıkladı: 2025 yılında Avrupa’da 850’den fazla nefret suçu işlendi

Yurt Dışında Türkler ve Müslümanlar Nefret Suçlarıyla Karşı Karşıya!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısında yurt dışında yaşayan Türklerin ve Müslümanların karşılaştığı sorunlar ele alındı.

Komisyon toplantısının açılışında konuşan Bölük, Avrupa’daki Türklere ve Müslümanlara yönelik artan ayrımcılık ve nefret suçlarına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“2025 yılına gelindiğinde Avrupa genelinde yalnızca bu yıl kaydedilen 850’den fazla nefret suçu var. Bu suçların çoğu Müslümanlara, Türk kökenli vatandaşlara ve göçmenlere karşı işlenmiştir. Bu veri, uluslararası toplumun vicdani sorumluluğu ve ihmallerini yansıtan bir göstergedir. Nefret suçları sadece bireylere yönelik saldırılar değil, aynı zamanda toplumların birlikte yaşama iradesine ve farklılıklarla bir arada var olma çabasına yapılan sistematik saldırılardır. Bu nedenle ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmek, göçmenleri korumaktan öte, ortak medeniyetimizi savunmaktır. Bu saldırılar artık münferit olarak değerlendirilmemeli, toplumsal bir sorun olarak ele alınmalıdır.”

‘Münferit denerek üstü örtülmek isteniyor’

Türklere ve Müslümanlara yönelik saldırıların münferit olarak nitelendirilerek üstünün kapatılmaya çalışıldığına da dikkat çeken Seda Gören Bölük sözlerini şöyle sürdürdü:

“Almanya’ya ziyaret gerçekleştirdiğimizde, oradaki temsilcilerle görüştüğümüzde ‘Bu münferit bir saldırıdır’ denilerek olayın örtülmeye çalışıldığı durumlarla karşılaştık. Ancak münferit saldırı olarak nitelendirildiğinde olayın ciddiyeti göz ardı ediliyor. Bu tür utanç verici nefret suçları, toplumsal güveni, birlikte yaşam kültürünü, hukukun üstünlüğünü ve insan onurunu hedef almaktadır. Türkiye, bu karanlık eğilimlere karşı net ve tutarlı bir duruş sergilemektedir.”

‘En çok Almanya, Hollanda ve Fransa’da yaşanıyor’

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri ve Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Genel Müdürü Gülsun Erkul, nefret suçlarıyla ilgili verileri paylaşarak şunları belirtti:

“Temsilciliklerimiz, bu saldırıların adli makamlar nezdinde takibini yapıyor. 2024 yılında maruz kalınan ırkçılığa, ayrımcılığa ve İslam karşıtlığına yönelik nefret suçlarıyla ilgili istatistiklerimiz var. Türk camilerine 72, vatandaşlarımıza 15, Kur’an-ı Kerim’e yönelik yakma eylemleri 15 kez yaşanmış. Kur’an-ı Kerim yakma olayları 2023’te Danimarka’da yüksek seviyedeyken, Danimarka’nın bunu ceza gerektiren bir suç olarak tanımasının ardından ciddi bir azalma yaşandı. Bu tür suçların en yoğun olarak yaşandığı ülkeler ise Almanya, Hollanda ve Fransa. Tüm bu istatistikleri kaydettiğimiz yabancı düşmanlığı modülümüz bulunmaktadır. Bize ulaşan, yabancı düşmanlığı içeren bu saldırıları kayıt altına almaktayız.”

Related Posts

Türkiye’yi dehşete düşüren Bahar Aksu cinayetinde yeni detaylar ortaya çıktı

İstanbul Şişli’de 5 Mayıs Pazartesi günü sokak ortasında vahşice öldürülen Bahar Aksu cinayetiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

İktidara yakın gazeteden dikkat çeken iddia: ‘PKK kongresini topladı, silah bırakma kararı aldı’

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma ve fesih kararı aldığı iddia edildi. Açıklamanın ise Sırrı Süreyya Önder’in ölümü nedeniyle ertelendiği öne sürüldü. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vekillerle bir araya geldiği kahvaltıda, “Terörsüz Türkiye” sürecinin iki hafta içinde netleşeceğini söylediği iddia edildi.

Almanya’da yeni dönem: Sınır kontrolleri arttırıldı, mülteciler geri gönderilebilecek

Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in göreve gelmesiyle birlikte sınır kontrollerinde sert önlemler devreye alındı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, iç sınır kontrollerinin yerine AB dış sınırlarının korunmasına odaklanılması gerektiğini vurguladı. Merz …

İsrail’in Filistinlileri hedef almak için yapay zekayı kullandığı iddia edildi

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen bir yapay zeka konferansında dikkat çeken bir protesto yaşandı. Filistin asıllı ABD’li aktivist Sumer Mobarak, Palantir Technologies CEO’su Alex Karp’ın konuşması sırasında sahneye çıkarak şirketin İsrail ordusuna verdiği desteği protesto etti.

Evde infaz teklifi Meclis’e geliyor!

AKP infaz rejiminde değişiklik öngören yeni bir kanun teklifi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlıkları birkaç aydır devam eden teklifin, Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor. Düzenlemeyle birlikte çocuklu anneler ve tek başına cezaevi koşullarında hayatını sürdüremeyecek hastalar için de “evde infaz” düzenlemesi getirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir