Ekonominin sırtındaki yük: “Tam yükseliş getirecekti ki…”

TÜİK Enflasyon Verileri ve Ekonomiye Yansımaları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre yıllık bazda enflasyon %37,86, aylık bazda ise %3 olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gerçekleşen bu oranlar, ekonomistler tarafından değerlendirildiğinde çok iyimser bulunmamıştır. Enflasyon oranındaki bu durum pek çok sektörü etkilemeye devam edecektir. Piyasalar ise enflasyon oranını dikkatle takip etmektedir.

Ekonomist Barış Soydan, açıklanan enflasyon verileri ile siyasi kararların ekonomiye etkisi arasındaki ilişkiye dair çarpıcı bir değerlendirme yaptı. Soydan’a göre, beklenen enflasyon oranlarının altında gerçekleşmesi piyasalarda kısmi bir olumlu etki yaratmış olsa da, gün içerisindeki siyasi gelişmeler bu olumlu etkiyi tersine çevirebilir.

Ekonomist Soydan’ın yaptığı bir açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Enflasyonun beklentilerin biraz altında gelmesi ve yıllık bazda gerileme yaşanması aslında borsanın yükselmesini sağlayacaktı ancak TÜSİAD Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı’na yönelik yeni iddianame haberleriyle birlikte borsa artıdan eksi yöne geçti.”

Türkiye ekonomisi son yıllarda derinleşen bir krizle karşı karşıyadır ve ekonomi yönetimi, uçuruma giden ekonomiyi frenlemek adına birçok önlem ve radikal politikalar almıştır. Ancak ekonomistlere göre, siyasi gelişmeler ekonomide belirleyici bir faktör olmaya devam etmektedir. Siyasi gerilimler, ekonomideki göstergelerin negatif yönde ilerlemesine neden olmaktadır.

Merkez Bankası’nın doları baskılamak ve Türk Lirası’nı desteklemek amacıyla aldığı düzenlemelerin, dolar rezervlerindeki erimenin önüne geçmeyi amaçladığı birçok ekonomist tarafından vurgulanmaktadır.

19 Mart Sonrası Merkez Rezervlerinde Yaşanan Kayıplar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilerek tutuklanmasının yaşandığı 19 Mart’ın ardından Merkez rezervlerinde büyük kayıplar yaşanmıştır. Birçok ekonomik gösterge olumsuz yönde seyretmiş, sonraki haftalarda ise kısmi iyileşmeler görülmüş olsa da rezervlerdeki kayıplar telafi edilememiştir.

Ekonomi yönetimi aldığı sıkı önlemlerle bu duruma çözüm ararken, ekonomistler siyasi gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisine dikkat çekmektedir.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisini değerlendirirken şu ifadeleri kullanmıştır: “Son 10 yılda yaşadıklarımızdan bir özlü söz çıkar deseniz ilk aklıma gelen şu olurdu: Parasal olmayan sorunlar parasal tedbirlerle çözülemez.”

Eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, TCMB’nin son düzenlemeleri ve rezervlere ilişkin yazdığı bir yazıda benzer bir görüşü dile getirerek, Türkiye’nin ekonomik dengelerini yeniden sağlamak için siyasi ve hukuki yapıda radikal değişikliklere ihtiyacı olduğunu ifade etmiştir.

Related Posts

İş Bankası emekli promosyon kampanyasını duyurdu

Milyonlarca emeklinin gözü bankaların açıklayacağı promosyon kampanyalarında. Mayıs ayı için promosyon ödemesini ilk duyuran bankalardan biri İş Bankası oldu. İş Bankası SGK emeklilerine yönelik bir kampanya hazırladı. Kampanyadan Emekli Sandığı, SSK …

Polyannacı TÜİK vatandaşı yine ikna edemedi: Vallahi inanmıyorum yalan söylüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık yüzde 37,86 olarak açıklaması, vatandaşların tepkisini çekti. Osmaniye’de bir vatandaş, “TÜİK yalan söylüyor, yüzde yüzü geçti. Vallahi inanmıyorum, billahi inanmıyorum …

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

Bakan Bolat, nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi: Hedefimiz, dirençli bir ülke ekonomisini sürdürmek

‘Tüketici enflasyonu kesintisiz düşüşünü sürdürmektedir’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Tüketici enflasyonu nisan ayında yıllık yüzde 37,9 seviyesine gerileyerek, dezenflasyonun başladığı 2024 yılı haziran ayından bu yana 37,6 puan ile kesintisiz düşüşünü sürdürmektedir.” ifadesini kullandı.

Trump’tan sinema sektörüne tarife: Yabancı filmlere yüzde 100 vergi geliyor

Trump’tan sinema sektörüne tarife: Yabancı filmlere yüzde 100 vergi geliyor

Brent petrol fiyatlarında sert düşüş

Brent petrol fiyatı 60 doların altına indi. Varili uluslararası piyasalarda 59,42 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir