ABD-Ukrayna mineral anlaşması: “Bugün imzalanabilir”

Ukrayna ve ABD arasında bugün mineral anlaşması imzalanabilir. İddialara göre, Bloomberg haber sitesine bilgi veren bir kaynak, Ukrayna’nın ABD ile doğal kaynaklar konusunda anlaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Kaynak, Ukrayna’nın yatırım projelerinin idare edilmesi için ortak bir fon oluşturulmasını öngören taslak anlaşma üzerinde son dokunuşların yapıldığını ve anlaşmanın bugün en erken imzalanabileceğini iddia etti. Özel görüşmeler nedeniyle kimliğinin gizli kalmasını isteyen kaynak, Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko’nun da ABD’nin başkenti Washington’a doğru yolda olduğunu söyledi.

“KABİNE ANLAŞMAYI ONAYLAMAYA HAZIR”

Ukrayna’nın alüminyum, grafit, petrol ve doğalgaz gibi doğal kaynaklarına ilişkin yeni yatırım projelerine “ayrıcalıklı erişim” sağlamayı hedefleyen anlaşma için şubat ayından beri müzakereler yürütülüyor. Bilgi sahibi bir kaynak, Ukrayna kabinesinin anlaşmayı onaylamaya hazır olduğunu belirtti. Anlaşmanın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tarafından da imzalanması gerektiği ifade edildi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Zelenski arasında geçen olayların ardından ilişkiler gerilirken, iki lider geçen cumartesi günü Vatikan’daki Papa Francis’in cenaze töreninde kısa bir görüşme yapmıştı.

Bloomberg’ün ele geçirdiği taslak anlaşma şartlarına göre, ABD ve Ukrayna, “Ukrayna’da madencilik, enerji ve ilgili teknolojiye yatırımları artırmak için” çaba harcayacak.

UKRAYNA: EN YAKIN GELECEKTE İMZALANACAK

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal da ABD ile olası anlaşma hakkında konuştu. Şmihal, ABD ve Ukrayna’nın mineral anlaşması üzerinde nihai detaylar üzerinde çalıştığını ve anlaşmanın en yakın zamanda imzalanacağını belirtti. Ayrıca, iki taraflı başka anlaşmaların da yapılacağına dikkat çekti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Şmihal, anlaşmanın 24 saat içinde imzalanabileceğini dile getirdi. Anlaşmanın yeniden ele alındığını belirten Ukrayna Başbakanı, bu anlaşmanın “gerçek bir ortaklık anlaşması” olduğunu söyleyerek, “ABD’nin gelecekte yapacağı yardımların bu anlaşmanın kapsamında yatırım fonuna katkı olarak değerlendirilebileceğini” vurguladı.

Related Posts

Gazze’de 5 yaş altı 650 bin çocuk açlıkla karşı karşıya

Gazze’de 5 yaş altı 650 bin çocuk açlıkla karşı karşıya

Son dakika… Özgür Özel’e Antalya’da jet soruşturma

Son dakika haberi… Özgür Özel’in, Manavgat Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyonla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında re’sen soruşturma başlatıldı.

Azerbaycan ve Ermenistan barış görüşmelerine başladı

Ermenistan ve Azerbaycan, Dağlık Karabağ krizinin ardından barışa en yakın adımı attı. İki ülkenin lideri, Abu Dabi’de tarihi bir zirvede buluştu.

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.