DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı




DSİ’nin Çevre Dostu Adımlarıyla 41 Milyon Ton Karbon Azaltımı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin su kaynaklarını korumanın yanı sıra iklim krizine karşı da önemli bir mücadele yürütüyor. DSİ, hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan atık su arıtımına kadar pek çok alanda çalışmalar yürüterek, atmosfere sera gazı salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor.

DSİ’nin çevreci adımlarından biri olan hidroelektrik santraller, enerji üretiminde çevre dostu kaynaklara yönelik bir adım olarak öne çıkıyor. Atık üretmeyen ve karbon salımı yapmayan bu santraller, 2024 yılında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %21,5’ini karşılayarak 41 milyon ton karbondioksit salımını engelledi.

Günümüzde DSİ ve özel sektör tarafından inşa edilen hidroelektrik santraller, ülkemizin toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık %28’ini oluşturarak toplam kurulu gücü 32 bin 440 MW’a ulaşıyor.




DSİ’nin GES’lerle Çevreye Duyarlı Hizmeti

DSİ, terfili sulamaların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa ettiği karasal ve yüzer GES’lerle de sera gazı salınımlarının azalmasına katkı sağlıyor. 2024 yılında Keban Barajı’nda Türkiye’nin ilk yüzer GES’i devreye alınırken, Gaziantep, Adıyaman, Tunceli, Elazığ ve Afyonkarahisar’da karasal GES’ler hizmete girdi. 2025 yılı itibarıyla 150 MW’lik yüzer GES kapasitesinin daha sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Kuraklık tehdidine karşı suyun depolanması önem taşıyor. DSİ, 2024 yılı sonuna kadar 183,4 milyar metreküp suyu biriktirebilme kapasitesine sahip 1802 su depolama tesisini hizmete aldı. Bu su kütlesi, belirli il toprakları üzerinde 2 metre derinliğinde bir göl oluşturabilecek büyüklükte.

DSİ’nin çevre dostu adımlarından biri de atık su arıtımı tesisleriyle suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Afyonkarahisar’da 2024 yılında devreye alınan Türkiye’nin en büyük atık su sulama tesisiyle 9.050 dekar tarım arazisi arıtılmış sularla sulanıyor, çevre kirliliği önlendiği gibi alternatif su kaynakları da yaratılıyor.

Yeraltı sularının korunması ve desteklenmesi amacıyla 145 yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa eden DSİ, 41 bin dekar alanı sulamaya açarak 21,5 milyon metreküp içme suyu sağladı. 97 yeni tesisin planlama ve analiz çalışmaları ise devam ediyor.

Related Posts

Turkcell’den yapay zeka adımı!

Panelde değerlendirmelerini aktaran Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç yapay zeka ve büyük veri temelli teknolojilerin artık sadece birer araç değil, dijital çağın yeni paradigmaları olduğunu belirterek, yapay zekânın yalnızca algoritmalarla …

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda kazananlar belli oldu

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası, Karaman Merkez Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlemeli dalda Egem Dans Halk Oyunları Spor Kulübü, düzenlemesiz dalda Hatay Depki Halk Oyunları Spor Kulübü şampiyon oldu.

Kayseri’de haltercilere yeni ekipman desteği

Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü halter sporcularına ekipman dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Bilim insanları uyardı: Evinizde minik kara delikler olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin en yıkıcı yapılarından biri olan kara delikler, evrenin her yerine dağılmış mikroskobik versiyonlarının evinizin içinden bile geçiyor olabilir…

Dijital karanlık: Savaş interneti vurdu

İran’da devam eden internet kısıtlaması, ülke tarihinin en kötü kesintisi olarak tanımlanıyor.

Oyuncaklarda yeni dönem! ABD’li oyuncak devi OpenAI ile anlaştı

ABD’li oyuncak devi Mattel, yapay zeka alanının öncülerinden OpenAI ile güçlerini birleştirdi. Bu sürpriz ortaklık, hem oyuncak endüstrisi hem de eğlence sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını aralayabilir.