Kimyasal kullanmadan temizlik: Mimar Sinan’ın 500 yıllık yöntemi

Edirne’de Osmanlı döneminden kalma tarihi kapalı çarşının tavanında haşere ve örümcek ağı oluşumunu önlemek için Mimar Sinan’ın geleneksel yöntemi uygulanıyor. Çarşı tavanına asılan deve kuşu yumurtaları, kimyasal kullanmadan doğal bir temizlik sağlıyor.

Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, deve kuşu yumurtalarının Selimiye Camisi’nde de kullanıldığını belirterek, bu yöntemin yıllardır çarşıda uygulandığını söyledi.

Çarşının 300 metre uzunluğundaki tavanında üç deve kuşu yumurtası bulunduğunu belirten Sanış, şunları anlattı:

“Deve kuşu yumurtası yıllardan beri çarşımızda var. Aslında burada ilk defa kullanılmıyor. Selimiye Cami’nde de var. Mimar Sinan bunu yaptığında hem örümcek hem haşeratı belli bir metreye kadar koruyor. Deve kuşu yumurtasının olduğu bölgede, en azından 7-8 kubbeye kadar örümcek olmuyor. Bizim çarşımızda bunlardan üç tane var. Yıllardan beri duruyor. Hatta biz ilk taktığımızda biz de ‘acaba mı’ dedik. ‘Böyle bir etkisi olabilir mi?’ diye. Yaklaşık 10- 12 yıldan beri var. Hakikaten de o bölgede ne örümcek ağası diğer haşereler olmuyor. İstanbul’da deve kuşu çiftliğinden temin ettik. Çarşımız 300 metre komple bizde üç tane var bunlardan. Biz baya faydasını görüyoruz. Ecdat yaklaşık olarak 400- 500 yıl önce o zaman ilaçlama sistemi olmadığı dönemde bulmuş. Biz hala devam ettiriyoruz. En güzel şey kimyasal değil, doğal. Tamamen doğal temizlik aracı.”

Related Posts

Özgür Özel yaptırdıkları anketi açıkladı, “Seçimlerde birinci parti olmazsak o gece siyaseti bırakırım” dedi

Özgür Özel yaptırdıkları anketi açıkladı, “Seçimlerde birinci parti olmazsak o gece siyaseti bırakırım” dedi

CHP’nin olmazsa olmazı: Terörsüz Türkiye komisyonu bilmecesi

TBMM’de kurulacak Terörsüz Türkiye Komisyonu için parti sözcüsü Deniz Yücel, “Kendi önerdiğimiz komisyona girmeyecek hâlimiz yok” derken, MYK toplantısından “Nitelikli çoğunluk ya da eşit temsil olmazsa komisyona üye vermeyeceğiz” kararı çıktı.

İşte MasterChef’in ilk 15’i: Kadroya yedeklerden kimler girdi

MasterChef Türkiye’de 28 Temmuz’da belirlenen yedekler ve ana kadroya yükselen isimler belli oldu. İşte jürinin kararıyla belirlenen yarışmacılar:

Murat Emir: İktidar yangınla mücadeleyi değil makam uçağını, lüks araçları tercih etti!

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, ülke genelinde devam eden orman yangınları üzerinden iktidarı eleştirdi. Halkın kendi çabalarıyla alevlere müdahale etmeye çalıştığını belirtip “Çünkü AKP iktidarı, yangınla mücadeleyi değil makam uçağını, lüks araçları tercih etti!

DSÖ’nün Covid-19 temsilcisi David Nabarro hayatını kaybetti

DSÖ’nün Covid-19 özel temsilcisi David Nabarro, 75 yaşında hayatını kaybetti.

Düğün kutlaması yangına dönüştü

Ankara’da düğün sonrası sokakta atılan havai fişeklerin neden olduğu yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.