Yatırım durgunluğa kredi takibe takıldı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Kredi Sorunları Devam Ediyor

Ani daralan ihracat pazarları ve Türkiye’de devam eden kur politikası, tekstil ve hazır giyim sektöründe işçilik başta olmak üzere maliyetleri artırıyor. Kredilerin arttığı bu süreçte son 2 yılda takibe düşen kredilerde yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşandı. Pandemi döneminde ihracatın artmasıyla birlikte sektörde borçlar da katlanarak arttı.

YATIRIM DA KREDİ DE GERİ DÖNMEDİ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, sektörde borçluluk durumunun uzun süredir devam ettiğini ve 2022 sonrasında sektörde değişiklikler yaşandığını belirtti. 2022’de ihracatın arttığını ancak 2023’te yaşanan yavaşlama ile kredilerin de yavaşladığını dile getiren Kaya, sektördeki durumu şu şekilde özetledi: “Firmalar, bina, teknoloji ve ar-ge gibi alanlara yaptıkları yatırımların karşılığında krediler çektiler. Ancak 2023 ikinci yarısında başlayan yavaşlama ile krediler geri dönmedi. Para kazanamıyoruz ve borçlanıyoruz. Bunun sonucunda takibe düşen alacaklar artacak gibi görünüyor.”

Tekstilde Yatay, Hazır Giyimde Düşüş

Son verilere göre, 2023’te 19.2 milyar dolar ihracat yapan hazır giyim sektörü, 2024’te yüzde 6.9’luk bir düşüşle 17.9 milyar dolarlık ihracatla kapatırken, tekstil sektörü ise 2023’te 9.5 milyar dolar olan ihracatını küçük bir kayıpla 9.4 milyar dolara indirdi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün dünya pazarındaki payının arttığını ve konkordato süreçlerinin piyasayı etkilediğini belirtti. Öksüz, sektörün 2024’te dip yaptığını ve 2025’te bir toparlanma beklediklerini ifade etti.

Maliyetler Arttı, Krediler Ödenemedi

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, pandemi döneminde talebin arttığını ve pek çok firmanın yatırım yaptığını belirtti. “Bu dönemde makine yatırımları arttı ve bunların büyük kısmı kredi ile yapıldı. Sektörde düşük kâr marjları olduğu için firmalar maliyetlere karşı çok çalışmak zorunda kaldı. Kredileri ödemek için kâr elde etmek gerekiyor” diyen Öksüz, sektördeki yatırımların borçluluğu artırdığını vurguladı.

Related Posts

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Bakan Göktaş duyurdu! Aylık ödemeler artırıldı

Sosyal hizmet ve yardımların erişilebilirliğini ve etkinliğini artırmak için çalıştıklarını vurgulayan Göktaş, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde hiçbir vatandaşı geride bırakmama hedefiyle hareket ettiklerini bildirdi. Değişen ihtiyaçlara cevap …

Biri düştü biri yükseldi: Dolar/TL ne kadar?

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …