2024’te Kartlı Ödemeler %92 Arttı

Türkiye’de Kartlı Ödemelerde 2024 Yılında Harcamalar Neredeyse İkiye Katlandı

2024 yılında Türkiye’de kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışverişler neredeyse ikiye katlandı. Alışverişlerde genellikle peşin ödeme tercih edilirken, temassız işlemlerin oranı da yüzde 67’ye ulaştı.

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin (GÖSAŞ) BKM verilerini temel alarak gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ çalışmasının sonuçları açıklandı. GÖSAŞ’ın verilere dayanarak hazırladığı infografik, Türkiye’de geçtiğimiz yıl banka ve kredi kartı sahipliği, kartlı harcamalardaki trendler ve e-ticaret alanındaki büyüme oranları hakkında detaylı bilgiler sunuyor.

Kart Sayısı ve Toplam Harcamalar Arttı

‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ araştırması, ülkemizde toplam banka ve kredi kartı sayısının yıl sonunda 435 milyon adede yükseldiğini gösteriyor. Banka ve kredi kartlarıyla yapılan toplam harcamalar ise yüzde 92.3 artarak 15 trilyon 845 milyon TL’ye ulaştı. Bu harcamaların 13 trilyon 310 milyon TL’si kredi kartlarıyla gerçekleşti.

Peşin Alışveriş ve Taksitli Ödemeler

2024 yılında kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda yüzde 79,5’i peşin olarak gerçekleşirken, taksitlendirme oranı yüzde 20,5 seviyesinde kaldı. E-ticaret alışverişlerinde ise taksitli işlemler biraz daha fazla oldu. Kredi kartlarıyla yapılan e-ticaret harcamalarının yüzde 63,8’i peşin, yüzde 36,2’si ise taksitli olarak gerçekleşti.

Eğitim Sektöründe Harcamalarda Yüksek Artış

2024 yılında kartlarla yapılan harcamalarda en fazla artış eğitim sektöründe yaşandı. Eğitimi satış-servis-yedek parça ve restoran sektörleri takip ederken, telekomünikasyon sektöründe harcamalardaki büyüme daha sınırlı oldu.

Temassız Ödemeler Arttı

GÖSAŞ’ın araştırmasına göre, kartlarla yapılan alışverişlerde temassız ödemelerin oranı oldukça yükseldi. 2024 yılında her 10 kartlı işlemin 7’si temassız gerçekleşti. Temassız işlem adedi 7 milyar 20 bin adede ulaşarak toplam işlemlerin yüzde 67’sini oluşturdu.

E-ticaret Sektöründe En Fazla Harcama Yapılan Alanlar

E-ticarette harcamaların en fazla arttığı sektörler eğitim ve market alışverişleri oldu. Seyahat ve elektrik-elektronik eşya-bilgisayar sektörleri de e-ticaret harcamalarında öne çıkan sektörler arasında yer aldı. – İSTANBUL

Related Posts

SGK uzmanı asgari ücret ara zammı için net konuştu!

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları kesinleşti. Şimdi ise, milyonlarca çalışanın gözleri asgari ücrete yapılacak olası ara zam üzerine yoğunlaştı. Asgari ücrette ara zam yapılması ihtimali, kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan biri haline geldi. SGK Uzmanı Murat Bal konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Temmuz zammı netleşiyor: Memura ve emekliye ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekli maaşlarında Temmuz zammı için nefesler tutuldu. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı enflasyon verisi öncesi, 6 aylık enflasyon farkı hesapları hız kazandı. Beklentiye göre emekliye yüzde 16.95, memura ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 15.85 oranında kümülatif zam yapılması gündemde.

Öncü gösterge 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verileri, Haziran 2025’te 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen bu sonuç, imalat sanayisinde daralma sinyallerinin …

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Yeni anlaşma umudu borsaları uçurdu

New York borsasında haftanın ilk işlem günü pozitif bir başlangıçla açıldı. Ticaret ilişkilerinde yumuşama sinyalleri ve yeni anlaşma beklentileri, yatırımcı güvenini artırdı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,46 yükselerek 44.020,66 puana, S&P 500 …